x close
Acasa Actualitate Grupul elveţian Ameropa pătrunde în portul Constanţa

Grupul elveţian Ameropa pătrunde în portul Constanţa

20 Mar 2012 - 13:20
Grupul elveţian Ameropa pătrunde în portul Constanţa
Structura capitalului din portul Constanţa înregistrează schimbări spectaculoase în ultimii ani.

La sfârşitul lui 2008, chiar în momentul declanşării crizei economice mondiale, acţionarii companiei „Romtrans” SA au vândut o participaţie de peste 95% la capitalul social, scrie cotidianul constănţean Cuget Liber. Astfel, grupul austriac „Schenker”, parte a „DB Logistic”, divizia de transport şi logistică a „Deutsche Bahn”, cea mai mare companie de căi ferate din Europa, a ajuns să presteze servicii de operare a navelor şi vamale, în portul Constanţa.

În ianuarie 2011, „Cenex Harvest States”, principala cooperativă din SUA, cu afaceri în domeniul energetic, cerealier şi alimen-tar la nivel mondial, a cumpărat, de la grupul sârb „East Point Holdings”, compania „AgriPoint”, care deţine terminalul de cereale „Silotrans”, de la Constanţa Sud - Agigea.

Pe data de 16 martie 2012, investitorii pieţei de capital au fost informaţi că acţionarii majoritari ai „Azomureş” SA (respectiv „Eurofert Investments LLC” şi „Azomureş Holdings”) şi „Ameropa Holding AG” (prin intermediul lui „Pelican Fertilizers GmBh”) au semnat o serie de înţelegeri privind achiziţionarea unei participaţii majoritare indirecte la „Chmpex” SA. În ziua precedentă, Consiliul Concurenţei autorizase respectiva concentrare economică.

Acţionarul majoritar al operatorului portuar „Chimpex” Constanţa este compania „Azomureş”, care deţine 90,4269% din acţiuni. La rândul ei, „Azomureş” este controlată de „Eurofert Investments LLC” şi „Azomureş Holdings”, ambele înregis-trate în SUA şi care, împreună, au 75,8768% din acţiuni.

Grupul elveţian „Ameropa Holding” este acţionarul majoritar al traderului de cereale „Ameropa Grains” (fosta „Comcereal” Constanţa - CCRL). Aceasta deţine 14 baze şi silozuri în judeţul nostru. Recent, grupul elveţian a preluat acţiunile mino-ritarilor de la „Ameropa Grains”.

Citeşte mai multe despre:   vanzari cereale,   ameropa,   comert cu cereale,   portul constanta,   ameropa grains
Comentarii
Adauga comentariu