x close
Acasa Actualitate Ministerul Agriculturii a dat autorizare pentru neonicotinoide!

Ministerul Agriculturii a dat autorizare pentru neonicotinoide!

Autor: Redactia 09 Feb 2016 - 17:04
Ministerul Agriculturii a dat autorizare pentru neonicotinoide!
Astăzi, 9 februarie, Ministerul Agriculturii a dat autorizație temporară pentru utilizarea următoarelor produse de protecția plantelor: Cruiser 350 FS (350g/l Tiametoxam), Nuprid AL 600 FS (600 g/l imidacloprid), Poncho 600 FS (600 g/l clotianidin) și Seedoprid 600 FS (600 g/l Imidacloprid). Acestea vor fi folosite la tratarea semințelor, pentru combaterea dăunătorilor la culturile de porumb și floarea-soarelui.

Autorizarea este valabilă timp de 117 zile și expiră pe 31 mai. Sămânța de porumb și de floarea-soarelui tratată cu unul din produsele menționate se va utiliza numai în zonele și pe suprafețele cu infestare puternică a dăunătorilor de sol. Este interzisă crearea de stocuri de sămânță tratată după data de 31 mai.

Companiile vor comercializa produsele numai celor care fac dovada că tratamentul va fi efectuat de personal calificat, în instalații profesionale înregistrate la oficiile fitosanitare județene. Mașinile de tratare a semințelor trebuie să fie neapărat dotate cu dispozitive de înmagazinare a prafului. Cei care vând aceste produse trebuie să țină o evidența strictă a cantităților comercializate și vor comunica toate informațiile Ministerului Agriculturii (în fiecare zi de luni, până la ora 14 precis).

Semănatul semințelor tratate  cu unul din produsele menționate se va face doar cu semănători pneumatice cu grad înalt de incorporare în sol și cu reducerea la minim a emisiilor de praf. Producătorii agricoli care vor folosi aceste semințe trebuie să țină o evidență strictă a suprafețelor însămânțate în registrul privind evidența tratamentelor cu produse de protecția plantelor, pe culturi.

Fermierii mai au obligația să marcheze solele unde au înființat astfel de culturi cu plăcuțe de avertizare pe care să scrie “Semințe de porumb/floarea-soarelui tratate cu ....” și denumirea produsului utilizat. Tot fermierii au obligația să anunțe din timp atât primăriilor cât și apicultorilor din zonă perioada în care vor semăna semințe tratate cu unul din produsele menționate.

Inspectorii fitosanitari vor monitoriza întreaga acțiune și vor efectua controale atât în locurile de tratare a semințelor cât și în câmp, la semănat.

Comentarii
Adauga comentariu