x close
Acasa Actualitate Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru ştergerea datoriilor cercetătorilor din agricultură

Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru ştergerea datoriilor cercetătorilor din agricultură

Autor: Gabriela Antoniu 20 Noi 2015 - 19:40
Ministerul Agriculturii caută soluţii pentru ştergerea datoriilor cercetătorilor din agricultură
Astăzi, la ASAS, s-a ţinut dezbaterea „Cercetarea agricolă la răscruce de drumuri”, organizată de Institutul de Economie Agrară, ICEADR. Cel mai important, Gheorghe Sin, preşedintele ASAS, a anunţat că a pregătit un plan de restructurare a cercetării agricole şi un proiect de buget de 117 milioane de lei care să asigure o finanţare normală a institutelor de profil.

Sin a propus ca Parlamentul să adopte o lege de anulare a datoriilor institutelor de cercetare pentru a preveni sechestrele ANAF, vânzarea pe nimic sau chiar pierderea patrimoniului acestora. La final, Gheorghe Sin a sintetizat într-o frază situaţia actuală a cercetării agricole şi scăderea numărului de cercetători: „Nu ştim cine îi va mai da un răspuns fermierului care în revista Profitul Agricol cerea soluţii pentru distrugerea buruienilor din culturile de rapiţă”.

Prezent la dezbatere, ministrul agriculturii a preluat imediat propunerile preşedintelui ASAS. Achim Irimescu i-a invitat săptămâna viitoare la minister pe responsabilii din mediul academic, universităţi şi Ministerul Educaţiei ca să caute împreună soluţii cât mai pragmatice, aplicabile în scurt timp pentru restructurarea cercetării agricole.

„Datoriile au crescut la 140 milioane de lei şi nu cred că va exista vreun premier al României care să accepte preluarea datoriilor fără un plan de restructurare viabil şi extrem de bine gândit. Aşa că este singura şansă să să consultăm toţi partenerii. Decidem rapid şi după aceea mergem la premierul Cioloş cu propuneri de anulare a datoriilor şi de finanţare corespunzătoare a cercetării”, a anunţat Irimescu. El a mai cerut ca planul de restructurare să fie dublat de o strategie adevărată a cercetării.

În opinia ministrului, relansarea cercetării agricole e necesară pentru a face faţă marilor provocări ale viitorului. „E clar că trebuie să ne orientăm cu cercetarea şi producţia agricolă către produsele cerute de piaţă. Vedeţi că e moda bio. Eu nu sunt convins că produsele bio reprezintă cheia. Fostul comisar Franz Fischner a spus clar că, atunci când intră în supermarket, consumatorul se uită la ce e mai ieftin. Şi ştim cu toţii ce preţuri au produsele bio. Nu înseamnă că nu le susţinem. În PNADR avem 200 de milioane pentru producţia bio. Am fost prinşi că trimitem în afara României produse certificate bio şi numai bio nu erau. Ne pierdem credibilitatea”, a dezvăluit ministrul.

El a mai spus că în discuţiile de săptămâna viitoare va fi analizată situaţia fiecărui institut de cercetare în parte.
Comentarii
Adauga comentariu