x close
Acasa Actualitate Moştenitorii unui grof maghiar au câştigat un sat întreg, cu tot cu cimitir şi biserică

Moştenitorii unui grof maghiar au câştigat un sat întreg, cu tot cu cimitir şi biserică

22 Noi 2012 - 07:42
Moştenitorii unui grof maghiar au câştigat un sat întreg, cu tot cu cimitir şi biserică
O familie a câştigat în instanţă 8.700 de hectare de păduri şi terenuri din judeţul Arad, adică întreaga suprafaţă a satului Nadăş, inclusiv biserica, intrând în conflict cu localnicii, după ce reprezentanţii familiei au mers, miercuri, cu un executor judecătoresc să evacueze unele terenuri.

Familia a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Tribunalul Arad prin care primeşte o suprafaţă de aproximativ 8.700 de hectare de terenuri în jurul localităţii Nadăş. Reprezentanţi ai familiei s-au prezentat, miercuri, cu un executor judecătoresc pe unul dintre terenurile care i-ar reveni şi pe care există o gospodărie, informează Mediafax.

Peste 30 de localnici s-au adunat pentru a-i apăra pe cei care locuiesc acolo şi care riscau să fie evacuaţi. Tot miercuri, beneficiarii sentinţei au mers cu un buldozer pe o păşune unde există un adăpost, intenţionând să demoleze construcţia.

Petrică Horga, viceprimarul comunei Tauţ, de care aparţine satul Nadăş, a declarat că sentinţa de restituire în natură a 8.700 de hectare de terenuri datează din 2007, iar în ultimul an beneficiarii acesteia au început să o pună în aplicare, identificând terenurile şi intrând astfel în conflict cu localnicii.

Pe măsură ce localnicii au fost anunţaţi că pierd dreptul de a lucra terenurile agricole şi nu mai pot să folosească păşunile, aceştia au deschis alte procese cu noii proprietari, procese care se află pe rol.

"Este o situaţie grea, oamenii se tem că rămân fără sursa de supravieţuire. Practic, familia respectivă a câştigat întreaga suprafaţă a satului. Cea mai mare parte sunt terenuri împădurite, peste 5.000 de hectare, aşa că noii proprietari au acum şi un ocol silvic privat", a declarat viceprimarul, citat de Mediafax.

Conform sursei citate, cea mai mare parte a terenurilor câştigate au fost deja restituite noilor proprietari, în timp ce pentru o parte mai există conflicte în instanţă.

Edilul a spus că familia care a obţinut terenurile a prezentat în instanţă documente din care a rezultat că este moştenitoarea unui grof, Iosif Grosz, care a deţinut importante proprietăţi în zonă în perioada interbelică.

"În urma reformelor agrare, localnicii au primit terenuri pe care le-au lucrat, dar unii nu au şi titluri de proprietate", a spus viceprimarul.

Avocatul care îi reprezintă pe unii dintre locanici, Stelian Lupu spune că toată suprafaţa satului, inclusiv biserica şi cimitirul, au fost retrocedate de judecători.

La Nadăş s-au deplasat şi reporterii ProTV, cărora moştenitoarea le-a declarat, acuzându-i pe săteni: „De cinci ani le tot spun, au 150 de porci, pe care îi cresc în pădurea noastră, mă duc îmi pun porumbul, vin porcii lor şi îi mănâncă. Au zeci de vaci, 150 de capre care îmi tropăie pădurea. Astăzi am venit să îi somăm”.

 

Citeşte mai multe despre:   retrocedare terenuri,   iosif grosz,   nadas,   arad
Comentarii
+ Comentariu tau
8 COMENTARII
 • eugen serban 27 Noiembrie 2012 01:14

  Mai oamenii de omenie,voi va dati seama in ce situatie se afla acei omeni si acum sa mai suferim de pe urma ungurilor,nu-i posibil,nu-i bugat 50 de hectare de teren,pa iei si pe mama lor mai mai vin cati-va grosi si mai dispar cate-va sate romanesti,mai sunte-m un popor de banditi,hoti si talhari

  Răspunde
 • eugen serban 27 Noiembrie 2012 01:04

  Sa va fie rusine,pt. ce si-au varsat bunici si strabunici nostri sangele de roman,sa desfiintam sate de sute de ani pt. o hotarare proasta data,parca era vorba ca mai mult de 50 de hectare de pamant nu se despagubeste,domnule prim ministru,ne trezim ca vin unguri, jiza si ne-or lua toate proprietatile,de ce lasa-ti sa se dezbine aceasta tara,cu grofi unguri si baroni om ramane fara majoritatea transilvaniei,pune-ti capat nu mai improprietariti mai mult de 50 de hectare,ce stabilitate mai au acei oameni in satul lor,va dati seama ca acei tineri cu timpul vor dispare de acolo,ca nu vor fi de acord sa creada ca sunt chiriasi pe proprietatea lor de sute de ani,despagubiti-o in alta parte,au depasit 30 de folosinta sunt proprietari ai acelor locuri,aveti grije ca de acolo a inceput si lovitura de stat

  Răspunde
 • Razvan ionescu 25 Noiembrie 2012 20:59

  Poate ne spun reporterii si ce au scris judecatorii aia in hotarare, pentru ca in conformitate cu legea pot retroceda maxim 50 ha teren arabil si nici macar regelui nu i-au dat proprietatile.
  Si poate ar trebui sa ne spuna si care au fost judecatorii aia.

  Răspunde
 • doru 24 Noiembrie 2012 05:48

  Cat au primit judecatorii ? Mostenitorii romani au primit actiuni la fondul proprietatea iar cei unguri in natura.Bravo stat roman mafiot si nenorocit. In justitie se afla numai procurori si judecatori corupti, nesatui , ranchinosi , nepregatiti profesional , rai , inumani.In aceeasi situatie se afla si urmasii unui mare boier roman din sud si au primit actiuni la fondul mafiot proprietatea. Tot satu sa alunge acei judecatori din tara.

  Răspunde
 • oldmen 23 Noiembrie 2012 18:36

  Im-i pare ne spus de rau ca eu nu am avut asemenea inaintasi ,sa mostenesc barem 100 ha.

  Răspunde
 • alexandru 23 Noiembrie 2012 11:29

  de ce nu la despagubit statul oamenii ce o sa faca acum? unde asi duc vitele la pascut unde asi angroapa mortii?dar groful asta nu are d-zeu?????????????

  Răspunde
 • mihai 23 Noiembrie 2012 05:19

  Si mai topic ar fi TOT CU SI BISERICA CIMITIR

  Răspunde
 • Horea 23 Noiembrie 2012 00:05

  Formularea "cu tot cu cimitir si biserica " Este ceeace se cheama INVERSIUNE IN TOPICA PROPOZITIEI . Chiar daca vi se pare ciudat si o lume intreaga foloseste deja , din pacate , aceasta formulare si multe altele gresite, fomularea corecta este CU CIMITIR SI BISERICA CU TOT !!!

  Răspunde
Adauga comentariu