x close
Acasa Actualitate Un fond mutual sau un fond de compensații?

Un fond mutual sau un fond de compensații?

Autor: Alina Bardaș 02 Feb 2016 - 17:20
Un fond mutual sau un fond de compensații?
Ministrul Achim Irimescu nu renunță la ideea de a crea un fond mutual în agricultură, chiar dacă încercarea anterioară,  a predecesorului său, a eșuat. Din punctul său de vedere, este nevoie de un singur fond mutual.

“Din păcate, proiectul inițial a eșuat. Nu s-a ajuns la recunoașterea niciunui fond mutual. Mulți dintre producători credeau că seceta vine o dată la nu știu câți ani. Nu a fost așa și România a avut, anul trecut, un an foarte problematic din punct de vedere al secetei. În acest context, sper ca lumea să fi revenit la sentimente mai bune. S-a spus atunci cum să dau eu 5 euro/ha când am 5.000-6.000 hectare? Înseamnă o sumă mare. Dar în situația în care, cum zicea domnul Laurențiu Baciu, a pierdut anul trecut 1 milion de euro pentru că a fost producția foarte slabă, merită să plătești.

Conceptul meu ramâne același: ar trebui să fie un singur fond mutual pentru a avea forța financiară. Nu e ușor să găsim modul de a avea un singur fond mutual. Mai este un semn de întrebare privind obligativitatea cotizației. Noi discutasem, la vremea aceea, să facem obligativitatea aderarii la un fond mutual a celor care au peste 10 hectare”, a spus Irimescu.
Din punctul său de vedere, fără o cotizație obligatorie nu va putea funcționa niciun fond mutual în România.

“Se poate gândi un sistem în care contribuțiile să fie în funcție de contribuție și de sector. E multă flexibilitate.  Exista și posibilitatea să se facă o sumă după sistemul francez. Nu știu dacă e cea mai bună variantă, în care se prevede o sumă fixă. Atunci când ai 60.000 de hectare, înmulțesti cu 5 euro/hectar și ajungi la niște sute de mii de euro care, la prima vedere, îi cotizezi în fiecare an. Dar ar fi ideea ca banii pe care i-ai pus în contul tău la fondul mutual în cazul în care nu a fost nicio despăgubire, într-o zi, dacă te retragi, să poți să îți iei banii de acolo. Banii să nu fie pierduți. Sunt multe variante pe care le putem avea în vedere”, a completat ministrul Agriculturii.

O altă variantă propusă de Ministerul Agriculturii este aceea de a se crea un fond de compensare.
“Un fond în care Ministerul Agriculturii, cu puține acțiuni acolo, să se implice, ca să dea o garanție. Ar trebui să fie niște membri care să constituie fondul, prin contribuții financiare. Avem multe probleme aici în ceea ce privește legislația europeană. Deocamdată, noi în PNDR avem varianta fond mutual, varianta fond de compensare  nu există în legislația europeană. Trebuie să convingem Comisia Europeană. Eu unul militez pentru fond mutual.”
Comentarii
Adauga comentariu