x close
Acasa Arhiva Adevarul: Fonduri europene pentru pomicultura si zootehnie; Romania cultiva organisme modificate genetic

Adevarul: Fonduri europene pentru pomicultura si zootehnie; Romania cultiva organisme modificate genetic

22 Apr 2009 - 12:08


UE te ajută să investeşti într-o livadă profitabilă, titrează ediţia de astăzi a Adevărului. Poţi obţine finanţare nerambursabilă pentru înfiinţarea unei plantaţii pomicole. Plantează pomi fructiferi mai roditori, achiziţionează-ţi un sistem antigrindină şi unul de irigare, iar Uniunea Europeană îţi rambursează jumătate din costuri.

Dacă vrei să înfiinţezi o plantaţie pomicolă sau să-ţi reînnoieşti pomii fructiferi din vechea livadă, poţi obţine până la un milion de euro, bani nerambursabili, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Fondurile se acordă prin intermediul măsurii 121-Modernizarea exploataţiilor agricole şi asigură o susţinere financiară de 50% din valoarea eligibilă a proiectului.

Tot Adevărul scrie şi despre fermele de vaci, notand ca investiţia într-un complex de bovine la standarde UE se ridică la aproximativ 100.000 de euro. Fondurile europene pot acoperi jumătate din costurile eligibile de înfiinţare a unei crescătorii de vaci. Investiţia poate fi recuperată în aproximativ cinci ani.

Înfiinţarea unei ferme de bovine poate fi finanţată prin măsura 121, de încurajare a modernizării exploataţiilor agricole. Pentru a începe o astfel de investiţie, a cărei valoare medie este de 100.000 de euro, solicitantul trebuie să fie înregistrat ca persoană fizică autorizată, asociaţie familială sau societate comercială cu capital 100% privat.

România, mare cultivatoare de organisme modificate genetic

Suprafeţele agricole cultivate cu porumb transgenic au crescut, anul trecut, de 20 de ori. Ţara noastră ocupă locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic.

Autorităţile au anunţat cu câteva zile în urmă că varietatea de porumb modificat genetic MON810 va fi interzisă în Germania. Este astfel o altă ţară europeană, după Franţa, Grecia, Austria, Ungaria sau Italia, care refuză culturile de porumb produse prin biotehnologie. Ministrul german al Agriculturii Ilse Aigner şi-a motivat decizia prin faptul că MON810 „reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător”.

Citeste mai mult in Adevarul
Comentarii
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
9c994

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate