x close
Acasa Arhiva Covasna: Consiliul Judeţean oferă subvenţia pentru costume populare

Covasna: Consiliul Judeţean oferă subvenţia pentru costume populare

15 Noi 2011 - 04:54


Consiliul Judeţean Covasna va sprijini anul viitor asociaţiile civile, păstrătorii de tradiţii şi ansamblurile populare să îşi cumpere costume populare noi, cei interesaţi având posibilitatea să depună proiecte până în data de 30 noiembrie, a anunţâat CovasnaMedia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că în fiecare an se acordă fonduri, pe baza unor proiecte culturale, organizaţiilor civice, asociaţiilor şi fundaţiilor, iar acum s-a decis ca anul viitor să fie sprijiniţi şi păstrătorii de tradiţii să îşi cumpere costume populare.

Tamás a afirmat că ideea i-a venit după ce a constatat, în timpul vizitelor efectuate în judeţ, că foarte multe persoane poartă costume populare vechi şi nu au bani să-şi cumpere altele noi.

Preşedintele CJ a adăugat că proiectul se adresează atât maghiarilor, cât şi românilor, ansamblurilor populare şi asociaţiilor păstrătoare de tradiţii care vor să acceseze fonduri pentru a cumpăra costume populare noi.

Cei interesaţi pot depune proiecte la CJ Covasna până în data de 30 noiembrie, urmând ca valoarea sprijinului care se va acorda să fie stabilită în funcţie de bugetul pe anul viitor al Consilului Judeţean.

Recoltă bună de cartofi, culturile de rapiţă calamitate în proporţie de 80%

Seceta a compromis aproape 70% din culturile de rapiţă pentru ulei din judeţul Covasna. Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba, a declarat că în acest an, conform prognozelor, ar fi trebuit să se însămânţeze cu rapiţă aproximativ 1.400-1.500 de hectare de teren, dar unii agricultori s-au reorientat pe parcurs spre alte culturi, intuind că seceta le va face probleme.

Potrivit acestuia, deşi rapiţa nu este specifică judeţului Covasna, în ultimii trei ani tot mai mulţi agricultori autohtoni s-au profilat pe această cultură, deoarece în condiţii climatice normale este una dintre cele mai rentabile.

Producţia de cartofi din acest an a fost de 363.000 tone la nivelul judeţului Covasna, cu o producţie medie de aproximativ 22 tone/hectar.

“Anul acesta s-a obţinut o producţie totală de circa 363.000 de tone de cartofi în judeţul Covasna, adică în medie 22.000 de kilograme la hectar. E o producţie foarte bună, dar din păcate mai mult de o jumătate din aceasta e încă pe stoc (…) Preţul de achiziţie e mult mai slab decât anul trecut. Se vând en-gros cu 30-60 de bani/kilogramul cartofii prespălaţi şi ambalaţi, în condiţiile în care preţul de producţie e în jur de 25 de bani”, a declarat şeful Direcţiei Agricole, Könczei Csaba.
Citeşte mai multe despre:   port popular,   costume populare,   subventii covasna,   obiceiuri si traditii,   subventii,   covasna
Comentarii
Adauga comentariu