x close
Acasa Arhiva Crescatorii de porci anunta pierderi de 100 mil. lei in urmatoarele luni, daca nu se iau masuri in privinta importului de carne ieftina din Germania

Crescatorii de porci anunta pierderi de 100 mil. lei in urmatoarele luni, daca nu se iau masuri in privinta importului de carne ieftina din Germania

26 Ian 2011 - 10:35


În ultimele trei săptămâni carnea de porc din import s-a ieftinit de la 1,5 euro pe kilogram carcasă la 1,12 euro. Ieftinirea a avut loc datorită preţului de dumping stabilit de producătorii germani care au micşorat preţurile din momentul în care s-a anunţat că în această ţară s-a depistat carne de porc contaminată cu dioxină.

Potrivit lui Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Germania a ocupat anul trecut 33% din totalul importurilor de carne de porc făcute de România. El a precizat că în prezent crescătorii pierd 1,5 lei pentru fiecare kilogram de carne comercializată. "Situaţia nu există doar la noi, ci în toată Europa, dar la ei s-au găsit soluţii pentru subvenţii ascunse", a spus Caruz, care a adăugat că dacă nu se vor lua măsuri de protecţie a sectorului vor rămâne fără locuri de muncă peste 50.000 de persoane.

Pentru evitarea colapsului, crescătorii de porci cer să fie luate o serie de măsuri, printre care acordarea unor compensaţii din bugetul naţional sau din fondul de intervenţie al Uniunii Europene pentru pierderile provocate fermierilor de căderea pieţei, elaborarea unui act normativ care să prevadă obligativitatea de a informa consumatorii prin afişarea în magazine a ţării de origine a cărnii de porc şi activarea sprijinului financiar european pentru stocarea unor cantităţi de carne de porc, măsură de care fermierii români nu pot beneficia pentru că nu au dreptul să exporte carne.

De asemenea, ei mai cer ca societăţile comerciale de creştere a porcilor să ramburseze, pe o perioadă prestabilită, doar 6% din TVA, diferenţa urmând să fie utilizată pentru autofinanţare.
Comentarii
Adauga comentariu