x close
Acasa Arhiva Cultura sfeclei de zahar este rentabila, daca respecti tehnologia de cultura

Cultura sfeclei de zahar este rentabila, daca respecti tehnologia de cultura

08 Feb 2010 - 01:14


Miercuri, 3 februarie, l-am intalnit pe ing. Dumitru Moraru - sef Centru cultura sfeclei de zahar in judetele Mures, Harghita si Bistrita-Nasaud. Ing. Ioan Florea - administratorul S.C. Romcia , fiind un cultivator de sfecla de zahar de zeci de ani, obtinand an de an productii rentabile, este hotarat sa cultive si in acest an o suprafata de 30 de hectare, asa ca, colaborarea cu inginerul Moraru este absolut necesara si binevenita, cu toate ca, incepand din anul acesta, statul roman nu mai acorda subventia de 30 lei/tona de sfecla predata, in schimb subventia din partea Uniunii Europene a saltat de la 412 euro/ha cultivat, la 587 euro/ha cultivat.

Am asteptat peste o ora sa-si prezinte inginerul Moraru oferta, apoi l-am intrebat daca sfecla de zahar a mai ramas o cultura agricola de aur in judetul Mures. Domnia sa m-a asigurat cu argumente, cu cifre, tabele, tabelase, ca si in conditiile actuale sfecla de zahar ramane singura cultura rentabila, aducatoare de venituri banesti, cu o conditie: sa respecti cu strictete tehnologia de cultura.

"In anul 2009, un an capricios din punct de vedere climateric, in judetul Mures au fost fermieri care au obtinut productii record, ma refer aici la Santa din Iernut, cu 82 de tone sfecla de zahar / ha, Miclaus de la Salcud cu 58 tone/ ha, Demian de la Cornesti

Adamus cu 42 tone /ha, preotul ortodox din Band si multi altii. Noi speram sa creasca suprafata cultivata cu sfecla in acest an cu circa 1.000 de hectare, mai ales ca avem fermieri din Harghita si Covasna interesati de o colaborare cu Fabrica din Ludus.

Citeste mai mult in Cuvantul Liber
Citeşte mai multe despre:   sfecla
Comentarii
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
b7b56

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate