x close
Acasa Arhiva Fermierii din Transilvania au depus mai puţin de 1.000 de dosare pentru obţinerea subvenţiei de 1.500 de euro

Fermierii din Transilvania au depus mai puţin de 1.000 de dosare pentru obţinerea subvenţiei de 1.500 de euro

11 Mar 2009 - 02:12


Legislaţia europeană prevede acordarea sumei de 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani, pentru cei care au un plan de afaceri aprobat. Chiar dacă este vorba de sume nerambursabile agricultorii ardeleni nu s-au înghesuit să-şi depună dosarele pentru subvenţie.

Una dintre posibilele explicaţii ar putea fi volumul foarte mare de documente solicitate la dosar, care includ şi un plan de afaceri. Deşi, Ministerul Agriculturii a cerut oficiilor judeţene de consultanţă agricolă să acorde consiliere gratuită fermierilor, eficienţa acestora a fost limitată. ,,N-am făcut mai mult de 60 de dosare, deşi oamenii noştri au lucrat nonstop,, spune directorul Camerei Agricole Bistriţa-Năsăud, Ioan Ungur.

Mulţi agricultori s-au descurcat cum au putut. „Au fost solicitanţi, destul de puţini, care şi-au făcut singuri dosarul de finanţare, alţii au apelat la firme private specializate”, a spus directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Iacob Pop.

Ioan Pop este unul dintre agricultorii bistriţeni care şi-a depus dosarul pe ultima sută de metri. Este apicultor şi a apelat la un consultant priva. ,, Am dat miere la schimb, n-am plătit”, recunoaşte omul.

Spune că cei 1.500 de euro pe an o să-i ajungă pentru a face din cei 26 de stupi câţi are vreo 90 cât cer finanţatorii după trei ani. E sigur că va lua banii şi în ultimii doi ani. Anuţa Moldovan, din localitatea bistriţeană Şanţ, spune că a plătit consultanţa: „Ne-am înţeles cu consultantul. I-am dat 3 milioane jumate înainte şi mi-a făcut treaba”.

Peste 200 de fermieri din Maramureş şi-au depus dosarele pentru subvenţii. Verificările în teren merg destul de greu deoarece în judeţ există un singur expert acreditat de minister. În Bihor sunt 50 de proiecte depuse, iar în Mureş, numai 36. Oficialii pun numărul mic de dosare pe seama slabei informări a ţăranilor.

„Motivul pentru care au fost doar atât de puţine proiecte depuse este lipsa de informare a producătorilor agricoli, dar şi faptul că acel Ghid al solicitantului lăsa locuri de interpretare”, a precizat Liviu Timar, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş.

Citeste mai mult in Adevarul
Comentarii
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
de20f

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate

Siveco-Teamnet: cel puţin 200.000 de dosare sunt deja finalizate şi vor primi avansul astăzi Articolul urmator