x close
Acasa Arhiva Înfiinţarea culturilor de legume în solarii

Înfiinţarea culturilor de legume în solarii

09 Mar 2011 - 06:26


solarii-culturi-legumeInfiintarea culturilor de legume in solarii se face dupa pregatirea solariilor si a terenului aferent. Se stabilesc schemele de infiintare a culturilor si se trece la semanat sau plantat, in functie de cerintele plantelor fata de temperatura. Primele culturi infiintate in solarii vor fi varza, conopida, salata, spanac, ridichi de luna, iar pe masura ce temperatura creste, tomate, ardei, vinete, castraveti, fasole.

In scopul obtinerii unei recolte cu 3 - 4 saptamani mai timpurii fata de culturile din camp, trebuie respectate unele etape tehnologice, si anume:

- Plantarea sau insamantarea din toamna a speciilor rezistente la frig (spanac, salata, ceapa verde, usturoi verde).
- Acoperirea solariilor cu folie cat mai devreme, cand conditiile atmosferice permit aceasta (sfarsitul lui februarie - inceputul lunii martie).
- Infiintarea culturii in perioada optima fara repercusiuni asupra prelungirii perioadei de vegetatie.
- Folosirea soiurilor si hibrizilor specializati pentru cultura in solarii si cu perioada scurta de vegetatie.
- Dirijarea factorilor de mediu in stransa concordanta cu cerintele speciilor.
- Mulcirea cu diverse materiale organice sau sintetice, precum si dubla protejare cu tunele joase, instalate in interiorul solariilor.

Epoca de infiintare a culturilor este diferita, in functie de specie, zona de cultura si temperatura exterioara, si anume:

20 - 25 martie pentru tomate, spanac - 1 - 10 martie, 15 - 20 aprilie - castraveti, 1 - 10 martie - varza, 1 - 10 martie - conopida, 10 - 15 aprilie - pepeni galbeni, 1 - 10 martie - gulioare, 10 - 15 aprilie - ardei si vinete, 1 - 10 martie salata.
Infiintarea culturilor legumicole in solarii, in zonele mai nordice ale tarii, precum si in primaverile foarte reci, este posibila mai tarziu cu 2 - 3 saptamani.

Plantarea se face in benzi, la tomate, ardei si vinete, cate doua randuri in banda, la distanta de 40 cm intre randuri si 70 - 80 cm intre benzi, iar intre plante pe rand, 30 cm la tomate, 20 - 25 cm la ardei si 35 - 40 cm la vinete, fie in randuri simple, la distanta de 70 cm.

Aceste scheme de plantare permit practicarea sistemului de cultura asociata care se preteaza in solarii si aduce venituri substantiale.

Pentru acesta, pe langa cultura de baza, se planteaza salata, gulioare, ridichi de luna, marar, patrunjel de frunze.

La castraveti plantarea se face in randuri, la distanta de 1 - 1,2 m, iar intre plante pe rand, 40 - 50 cm.

Autor: conf. univ. Gheorghita Hoza
Comentarii
+ Comentariu tau
1 COMENTARII
  • toma eugen 22 Aprilie 2012 09:38

    va salut. ma interesa care ar fii temperatura optima in solar pentru tomate ardei gras si vinete. mentionez ca siint toate plantate in acelasi solar. e destul de micut 360 cm latime cu25m lungime. e greu de reglat temperatura, sa u inregistrat si 40 de grade acum la inceputul primaverii, ma giindesc cu groaza la vara ciind afara vor fii 40 de grade.dupa cum va ti dat seama siint la inceput de drum. daca ma puteti ajuta cu un sfat va multumesc mult. solarul este pe schelet metalic in doua ape nu stiu ce detalii sa va mai dau.

    Răspunde
Adauga comentariu