x close
Acasa Arhiva Pastravarie mamut la Romanesti, Timis

Pastravarie mamut la Romanesti, Timis

26 Ian 2011 - 00:01


Judetul Timis se poate mandri cu o singura pastravarie. In schimb, aceasta are dimensiuni cel putin impresionante, aproximativ duble fata de pastravariile din Dobra, Hunedoara.

Dupa ce a fost distrusa in totalitate de inundatiile din 2000, pastravaria a fost reabilitata de lucratorii firmei SAIFTIM. Acestia nu au vrut sa piarda un element reprezentativ pentru traditiile satelor Luncani de Jos si Romanesti, si anume cresterea pastravilor.

Deoarece vor sa ii ofere o oarecare continuitate, cei care au preluat pastravaria incearca sa comercializeze pestele si persoanelor fizice sau unor diverse unitati din Timisoara. La inceput, pentru o perioada de doua luni, a functionat in regim cu circuit inchis. In momentul de fata, insa, pastravul poate fi achizitionat de oricine.

Pretul poate parea mare – 20 Lei/kg, insa cei care se ocupa de cresterea si ingrijirea pastravariei spun ca balanseaza raportul calitate – pret. "Pretul se mentine intr-o valoare normala, deoarece trebuie sa avem in vedere ca in acest pret este inclus si T.V.A–ul. Pe langa asta, este si mult de lucru, iar hrana acestor pesti este destul de scumpa. Concentratele care contin toate vitaminele necesare cresterii sunt mai rentabile din import, decat cele din tara. Pastravaria ar putea deveni rentabila abia peste cativa ani", ne spune Petre Anghel, administratorul pastravariei Romanesti.

In pastravaria de la Romanesti se creste doar specia de pastrav "curcubeu", in principal datorita faptului ca sunt mai rezistenti decat celelalte specii precum "fantanelul" sau "indigenul".

Pe întregul domeniu existã 33 de bazine mari şi 10 bazine mici pentru puiet, însã în prezent sunt funcţionale doar 14 bazine, în care trãiesc circa cinci tone de peşti, împãrţiţi în cantitãţi oarecum egale – 1,5 tone de puiet, 1,5 tone pentru comercializare şi restul pentru reproducţie. ”La cel de reproducţie, exemplarele ating greutatea de un kilogram, iar cel mai bun peşte, care îl scoatem la vînzare, este cel cu mãrimea între 15 – 20 de centimetri. Pentru a ajunge la perioada şi greutatea de comercializare, acesta are nevoie de cel puţin şase luni de îngrijire”, mai spunea Petre Anghel.

Pentru a asigura condiţii mai bune de reproducţie şi sporire a efectivelor, investitorii deruleazã un proiect cu Direcţia Apelor Române Banat, pentru introducerea unor reţele filtrate care sã asigure o apã curatã şi oxigenatã peştilor din bazine.

În prezent, 75% din apã este captatã din râul Bega, iar 25 % vine de la izvorul de lângã Mãnãstirea Româneşti. Cantitatea maximã de peşte care s-ar putea creşte în bazinele de la Româneşti ar putea atinge 20 de tone.
Citeşte mai multe despre:   pastravi,   romanesti,   pastravarie romanesti,   cresterea pastravilor,   afaceri cu pastravi,   timis
Comentarii
+ Comentariu tau
2 COMENTARII
 • Natal Banat 21 Mai 2013 13:10

  E adevarat ca s-a închis pastravaria de la Românesti?

  Răspunde
 • Secosan Stefan 13 Martie 2013 00:09

  Are un telefon si o adresa email aceasta pastravarie, sau e secret de stat?
  Nu de alta, dar daca vrei sa cumperi peste si vii de la 100-200 km degeaba,
  îi pacat si pentru tine si pentru ei...

  Răspunde
Adauga comentariu