x close
Acasa Arhiva Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)

Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)

07 Dec 2011 - 00:39


nuca-nuca-verdeLa fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa. Prin inmultirea vegetativa nu se transmit in mod fidel la urmasi caracterele plantei mama. Nu intotdeauna dintr-o nuca buna va rezulta un pom care sa produca nuci la fel de bune.

De aceea, este indicat sa se infiinteze plantatii cu material saditor obtinut prin inmultire pe cale vegetativa, in special prin altoire, metoda prin care insusirile soiului raman neschimbate. Plantatiile de nuc obtinute cu astfel de material vor fi uniforme ca habitus al pomilor si se obtin productii mari ce pot fi standardizate si valorificate pe piata.

Deoarece, solicitarile pentru material saditor la nuc in ultimii ani au inceput sa creasca, si pe piata romaneasca inca nu este suficient material saditor obtinut prin altoire, iar cel existent se valorifica la preturi ridicate, exista tendinta de folosire a materialului obtinut prin samanta.

Inmultire generativa

Inmultirea nucului pe cale generativa nu este indicata la soiuri deoarece are urmatoarele dezavantaje:


 • intra tarziu pe rod (dupa 10-15 ani de la plantare);

 • fructele obtinute sunt neuniforme ca forma si marime;

 • aspectul pomilor in plantatie este neuniform.Inmultirea nucilor prin samanta se poate face pentru infiintarea de plantatii destinate productiei de lemn si in secundar productiei de fructe si pentru obtinerea portaltoilor.

Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina a acestora (cand invelisul verde crapa). Acestea trebuie sa fie uniforme ca aspect si marime.

Pentru obtinerea de portaltoi se aleg nuci mici, cu greutate de 6-10 g. Acestea isi pastreaza facultatea germinativa 2-3 ani daca sunt pastrate in conditii frigorifice, la 0-5 grade C.

Pentru infiintarea scolii de puieti, nucile se seamana toamna sau primavara. Semanatul de toamna se poate face in a doua jumatate a lunii octombrie. Distanta de semanat este de 90/10-12 cm. Dupa semanat se face bilonarea randului cu un strat de pamant de 15-20 cm.

Daca nu au fost insamantate toamna, nucile trebuie stratificate pentru perioada de iarna, pentru parcurgerea procesului de postmaturatie, care la aceasta specie este de 90 zile.

Daca trebuie sa semanam primavara nuci care nu au fost stratificate, acestea se introduc in apa la temperatura de 55-60 grade C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa care se scurg de apa, se stratifica in nisip umed, in incaperi la 24-26 grade C, timp de 10-14 zile, dupa care se seamana. (Cociu V., 1983).

Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci la care s-a parcurs postmaturatia. Distanta de plantare este de 90/15-20 cm, iar randul nu se biloneaza.

In timpul verii se efectueaza lucrarile de intretinere necesare pentru a asigura o dezvoltare normala a puietilor. Toamna se recolteaza si se sorteaza conform standardelor de calitate.

Daca puietii nu au ajuns la dimensiunile prevazute de STAS, se pastreaza inca un an in scoala de puieti
In primavara urmatoare (inainte de dezmugurit) se planteaza pentru infiintarea campului I, la distanta de 90 cm, intre randuri si 35-40 cm pe rand.

La plantare, sistemul radicular se scurteaza usor pana la tesut sanatos. Ranile provocate pe radacina la nuc, cu ocazia transplantarilor, se vindeca greu si acest proces dureaza cel putin un an. La puieti nu se scurteaza tulpina, deoarece mugurele terminal porneste mai repede in vegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.

Puietii de nuc pot fi obtinuti si in ghivece, avantajul acestei tehnologii fiind posibilitatea ca puietii sa fie plantati in camp si primavara tarziu (10-15 mai), dupa ce a trecut pericolul de ingheturi.

In timpul perioadei de vegetatie se fac lucrari de intretinere specifice. Combatera bolilor si daunatorilor se efectueaza prin aplicarea a 6 – 8 tratamente cu zeama bordeleza 0,5 - 1% sau cu alte produse cuprice in amestec cu insecticidele adecvate (I. Botu s.a. 2001).

Inmultirea vegetativa

Nucul poate fi inmultit pe cale vegetativa prin altoire, marcotaj sau “in vitro˝ .

Inmultirea vegetativa a nucului prezinta urmatorele avantaje:


 • se transmit fidel caracterele de la planta mama la descendenti;

 • imprima uniformitate in plantatii;

 • intra pe rod la 4 – 5 ani;

 • pomii au talie mica, densitatea plantatiilor putand fi mai mare;

 • se pot obtine productii de 5.000 – 6.000 kg fructe/ha la varsta de 15 – 20 de ani, cand pomii obtiniti din samanta abia intra pe rod;

 • se obtin fructe de calitate buna, cu valoare comerciala si alimentara mai mare;

 • se pot inmulti repede soiurile noi.Dezavantajele acestui sistem de inmultire sunt:


 • au o durata de viata mai scurta;

 • obtinerea materialului saditor este mai costisitoare;

 • se pot transmite usor bolile virotice.Inmultirea prin altoire

Spre deosebire de alte specii pomicole, altoirea nucului este o secventa tehnologica ce necesita conditii deosebite pentru a se putea realiza cu rezultate bune.

Dintre factorii care determina reusita altoirii nucului sunt:
- infiintarea plantatiilor mama pentru obtinerea ramurilor altoi, sa se faca pe terenuri fertile, drenate, structurate, usoare, profunde, mecanizabile, irigate, cu distanta de plantare de 6/4 m. Pomii se conduc cu ax central si trunchi inalt de 60 cm.

In aceste plantatii se vor face toate lucrarile agrotehnice necesare: intretinerea solului ca ogor negru in jurul pomului; fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice si organice pe toata proiectia coroanei ; asigurarea unui regim hidric corespunzator si in perioadele de seceta; efectuarea unor taieri de scurtare a ramurilor in coroana in luna august pentru a favoriza acumularea rezervelor de substante nutritive in partile ramase si dezvoltarea mai buna a mugurilor. Ranile facute se ung cu vopsea.

Toamna, dupa caderea frunzelor si primavara inainte de pornirea in vegetatie se face un tratament cu zeama bordeleza;
Se face ciupitul lastarilor erbacei la 5 – 6 frunze in prima decada a lunii mai, in conditiile in care lastarii se dezvolta prea viguros. Daca lastarii sunt prea desi, se face rarirea acestora;

Asigurarea unor ramuri altoi de calitate este un factor hotarator in reusita altoirii la nuc. Acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:


 • sa aiba lemnul bine maturat;

 • mugurii sa fie bine dezvoltati;

 • lungimea minima de 50 cm si diametrul de 10 – 16 mm.;

 • maduva sa fie 1/3 din diametrul ramurii
 • ;
 • internodiile sa fie de 5 – 6 cm lungime;

 • sa fie fara rani, boli sau daunatori;

 • nu se folosesc ramuri provenite din lastari lacomi.Recoltarea ramurilor altoi pentru altoitul in ochi dormind se face de preferinta in ziua cand are loc altoitul. Ele se transporta si se pastreaza ambalate in muschi umed pana in momentul altoirii. Pentru altoirea in camp cu ochi crescand si in spatii protejate ramurile altoi se recolteaza la inceputul lunii martie si se pastreaza in camere frigorifice la temperatura de 2 – 4 ºC, in saci de polietilena.

Metode de altoire folosite pentru cultura nucului

Se practica 2 modalitati de altoire la nuci: altoirea direct in camp si altoirea in spatii protejate.

Altoirea nucului in camp.

Cele mai folosite metode de altoire pentru acest sistem sunt:

 • altoirea cu mugure in ferestruica efectuata in perioada 15 august – 1 septembrie;

 • altoirea cu mugure cu scutisor lung, efectuata in cursul lunii august, cand scoarta se detaseaza usor de pe lemn;

 • altoirea cu mugure in fluier sau in inel este un sistem ce necesita altoi de aceeasi grosime cu a portaltoiului si se poate realiza cu cele mai bune rezultate in perioada 15 iulie – 30 august;

 • altoirea cu mugure cu scutisor (chip budding) se aplica la nuc cu rezultate bune in perioada 15 mai – 15 iunie.Altoirea in spatii protejate

Aceasta metoda se aplica in perioada repausului vegetativ in spatii protejate, din decembrie pana in aprilie si poate sa fie efectuata manual sau mecanizat.

Ca metoda de altoire se practica altoirea in copulatie perfectionata. Pentru acest sistem altoiul si portaltoiul trebuie sa aiba aceeasi grosime. Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul, se leaga, se parafineaza si se face stimularea calusarii in camere de fortare sau in instalatii automatizate pentru realizarea acestei secvente, cu ajutorul caldurii numai la punctul de altoire, cu mentinerea in stare de repaus a altoiului si portaltoiului. Sursa de caldura este electrica. O astfel de instalatie a fost conceputa la SCPP Valcea (I. Botu, 2001).

Altoirea mecanizata in spatii protejate se poate face prin mai multe metode, in functie de forma sectiunii realizate de masina: altoirea in “scarita”, altoirea “nut si feder“, altoirea in “omega“. Şi la folosirea acestei metode se aplica stimularea calusarii dupa altoire.

Inmultirea prin marcotaj se practica mai putin la nuc. Se poate folosi metoda de marcotaj prin musuroire sau marcotajul orizontal.

Inmultirea prin micropropagare este o metoda moderna si de viitor pentru inmultirea nucului. Metoda de inmultire “in vitro” s-a extins mult in Franta, Italia, S.U.A.

Calitatea materialului saditor folosit pentru infiintarea plantatiilor de nuc este esentiala pentru eficianta acestora. Se va folosi pentru plantare material saditor altoit sau nealtoit, in varsta de 1-2 ani, obtinut in pepiniere.

Plantele cu altoiul de 1 an trebuie sa aiba inaltimea de minim 50-60 cm, bine lignificate, cu mugurii sanatosi. Sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, cu multe radacini cat mai lungi.

Plantele de 2 ani au inaltimea de 2 m, lemnul bine maturat, sanatos si mugurii bine formati. Sistemul radicular sa fie bine format, cu minim 3 radacini mai lungi de 35 cm.(I. Botu, 2001).

Soiuri si portaltoi de nuc mentionate in lista oficiala de soiuri din Romania:

portaltoi generativi: Juglans regia, Portval, Targu Jiu ;
soiuri: Anica, Argesean, Bratia, Ciprian, Claudia, Geoagiu 65, Geoagiu 86, Germisara, Jupanesti, Mihaela, Miroslava, Muscelean, Novaci, Orastie, Ovidiu, Roxana, Sibisel 44, Sibisel 252, Şusita, Valcor, Valmit, Valrex, Velnita.

Dr. ing. Felicia PAŞCA - C.L.C.A. LAZURI
Citeşte mai multe despre:   cultivarea nucului
Comentarii
+ Comentariu tau
15 COMENTARII
 • walter 09 Feb 2016 15:53

  Pepiniera autorizata producem si livram puieti de nuc apti pentru plantat obtinuti din samanta selectionata din soiuri autohtone.Dispunem de 2-3 mii puieti la pret de 2eur.pe buc.Tel.0766358261.

  Răspunde
 • Curcean Letitia 13 Octombrie 2013 13:20

  Buna ziua!Daca as semana nuci in camp,in loc sa plantez puiet,ar fi indicat?Fiindca am plantat puieti de 3 ani din pepiniera si se usuca lemnul,apoi dupa 2 ani bat de la suprafata pamantului,asa ca n-ar fi mai bine sa pun nuca direct in pamant ,sa-si formeze radacina?

  Răspunde
 • Curcean Letitia 13 Octombrie 2013 13:17

  Buna ziua!Daca as semana nuci in camp,in loc sa plantez puiet,ar fi indicat?Fiindca am plantat puieti de 3 ani din pepiniera si se usuca lemnul,apoi dupa 2 ani bat de la suprafata pamantului,asa ca n-ar fi mai bine sa pun nuca direct in pamant ,sa-si formeze radacina?

  Răspunde
 • pandele stelian 25 Aprilie 2013 21:52

  buna seara!ca simarius am si o problema cu nucii.am cumparat 200 de nuci din samanta franquetei-am plantat in 2011 toamna,90% s-au prins dar am o problema.prmavara se usuca ramurile.ce trebuie sa fac?cand intra pe rod si sunt buni de ceva?va multumesc

  Răspunde
 • Silviu Baba 31 Martie 2013 16:08

  Cunoscator si pasionat.. cu o livada de nuc in anul5...inmultesc nucul in pepiniera proprie... 10lei firul 0744606385 si cele necesare ca sa reusiti.

  Răspunde
  • Ioan 01 Noiembrie 2015 14:26

   Mar intéressa nuc altoit pentru 1h cat mar Costa 1buc astept rasp

   Răspunde
 • stefan doru 17 Feb 2013 12:19

  buna ziua va rog sa-mi trimiteti adrese de unde pot achizitiona puirt de nuc multumesc

  Răspunde
 • Jarcau Fanel 06 Feb 2013 13:32

  Buna Ziua va rog daca vreti sa ma ajutati si pe mine vreau sa imi plantez si eu un Nuc bun in gradina caut de anul trecut dar pana in prezent nu am gasit.As vrea soiul Lara Pierel s-au soiul Broadview am inteles ca in prezent aceste soiuri ar fi cele mai bune si fac Nuci mari,frumoase si sanatoase va rog vreau un Nuc certificat nu de la Samsari s-au de la Horticultori facuti la apelul Foamei.Va multumesc pt ca existati si sper ca ma veti ajuta pe acest Email cu respect Fanel

  Răspunde
 • nicu 10 Ianuarie 2013 18:53

  asta poate fi de folos : http://cleste-pentru-altoirea-pomilor.blogspot.it

  Răspunde
 • Marius 01 Decembrie 2012 16:36

  Am o problema cu cativa puieti de nuc in sensul k primavara inainte de intrare in vegetatie observ ca se usuca ramurile noi, chiar si la nucii mari, lucru ce se intampla de cativa ani aproape 6-8 ani, exceptie a facut doar anul acesta 2012. Din acest motiv se dezvolta foarte greu puieti iar nuci mari nu mai intra pe rod. Am obrervat lucrul acesta in tot satul, locuiesc in jud Hd. com. Tomesti, aproape de mun. Brad.

  Răspunde
 • ctin tache 04 Noiembrie 2012 20:50

  BUNA SEARA , VAROG SA-MI SPUNETI SI MIE DE UNDE POT CUMPARA SI EU NISTE NUCI (FRUCTE) PENTRU A FI PUSE IN PAMANT.

  MULTUMESC ANTICIPAT

  Răspunde
 • marius b. 28 Octombrie 2012 14:56

  va rog sa imi explicat in detaliu cum sa seman si eu niste nuci in pamant pentru a obtine puieti?? in ghivece sau in pamant direct e mai bine???

  Răspunde
 • Fiul Nucului 23 Septembrie 2012 19:20

  Nucii din samanta traiesc mai mult, dar nu la 10-13 ani sau cat se spune acolo. V si Cociu de ex care s-a ocupat de asta toata viata. De asemenea, pe timpul lui nu s-a observat sa nu se transmita fidel caracteristicile nucilor... mii de ani a fost asa. Cine stie, poate ca si altoirea la nuc e o metoda, dar nu singura

  Răspunde
 • gabriel 27 August 2012 23:59

  Intradevar destul de sofisticata operatzia, insa cred ca in cazul in care te familiarizezi cu procedurile shi denumirile totul devine simplu... ashadar as dorii sa shtiu daca atzi postat cumva pe you tube imagini cu fiecare tip de altoire cu explicatziile aferente privind fiecare etapa in realizarea unei plantatzii de nuc......
  multzumesc

  Răspunde
 • marius 06 Feb 2012 16:32

  va rog sa mi spuneti mai pe detailat cum se produce altoiul ca nu prea am inteles cum se produce
  am pus in glastur vreo 20 de nuci si au inceput sa iasa dar nu stiu cu altoiul cam cum sta treaba de unde sal iau

  Răspunde
Adauga comentariu