x close
Acasa Arhiva Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)

Producerea materialului saditor la nuc (Juglans regia)

07 Dec 2011 - 00:39


nuca-nuca-verdeLa fel ca la alte specii pomicole producerea materialului saditor la nuc se poate face prin inmultire vegetativa sau generativa. Prin inmultirea vegetativa nu se transmit in mod fidel la urmasi caracterele plantei mama. Nu intotdeauna dintr-o nuca buna va rezulta un pom care sa produca nuci la fel de bune.

De aceea, este indicat sa se infiinteze plantatii cu material saditor obtinut prin inmultire pe cale vegetativa, in special prin altoire, metoda prin care insusirile soiului raman neschimbate. Plantatiile de nuc obtinute cu astfel de material vor fi uniforme ca habitus al pomilor si se obtin productii mari ce pot fi standardizate si valorificate pe piata.

Deoarece, solicitarile pentru material saditor la nuc in ultimii ani au inceput sa creasca, si pe piata romaneasca inca nu este suficient material saditor obtinut prin altoire, iar cel existent se valorifica la preturi ridicate, exista tendinta de folosire a materialului obtinut prin samanta.

Inmultire generativa

Inmultirea nucului pe cale generativa nu este indicata la soiuri deoarece are urmatoarele dezavantaje:


 • intra tarziu pe rod (dupa 10-15 ani de la plantare);

 • fructele obtinute sunt neuniforme ca forma si marime;

 • aspectul pomilor in plantatie este neuniform.Inmultirea nucilor prin samanta se poate face pentru infiintarea de plantatii destinate productiei de lemn si in secundar productiei de fructe si pentru obtinerea portaltoilor.

Recoltarea nucilor pentru samanta se face la maturitatea deplina a acestora (cand invelisul verde crapa). Acestea trebuie sa fie uniforme ca aspect si marime.

Pentru obtinerea de portaltoi se aleg nuci mici, cu greutate de 6-10 g. Acestea isi pastreaza facultatea germinativa 2-3 ani daca sunt pastrate in conditii frigorifice, la 0-5 grade C.

Pentru infiintarea scolii de puieti, nucile se seamana toamna sau primavara. Semanatul de toamna se poate face in a doua jumatate a lunii octombrie. Distanta de semanat este de 90/10-12 cm. Dupa semanat se face bilonarea randului cu un strat de pamant de 15-20 cm.

Daca nu au fost insamantate toamna, nucile trebuie stratificate pentru perioada de iarna, pentru parcurgerea procesului de postmaturatie, care la aceasta specie este de 90 zile.

Daca trebuie sa semanam primavara nuci care nu au fost stratificate, acestea se introduc in apa la temperatura de 55-60 grade C unde se lasa 3 zile, apoi se scot si se repeta operatiunea, dupa care se scurg de apa, se stratifica in nisip umed, in incaperi la 24-26 grade C, timp de 10-14 zile, dupa care se seamana. (Cociu V., 1983).

Semanatul de primavara se face in a doua jumatate a lunii martie, cu nuci la care s-a parcurs postmaturatia. Distanta de plantare este de 90/15-20 cm, iar randul nu se biloneaza.

In timpul verii se efectueaza lucrarile de intretinere necesare pentru a asigura o dezvoltare normala a puietilor. Toamna se recolteaza si se sorteaza conform standardelor de calitate.

Daca puietii nu au ajuns la dimensiunile prevazute de STAS, se pastreaza inca un an in scoala de puieti
In primavara urmatoare (inainte de dezmugurit) se planteaza pentru infiintarea campului I, la distanta de 90 cm, intre randuri si 35-40 cm pe rand.

La plantare, sistemul radicular se scurteaza usor pana la tesut sanatos. Ranile provocate pe radacina la nuc, cu ocazia transplantarilor, se vindeca greu si acest proces dureaza cel putin un an. La puieti nu se scurteaza tulpina, deoarece mugurele terminal porneste mai repede in vegetatie si asigura o crestere dreapta a tulpinii.

Puietii de nuc pot fi obtinuti si in ghivece, avantajul acestei tehnologii fiind posibilitatea ca puietii sa fie plantati in camp si primavara tarziu (10-15 mai), dupa ce a trecut pericolul de ingheturi.

In timpul perioadei de vegetatie se fac lucrari de intretinere specifice. Combatera bolilor si daunatorilor se efectueaza prin aplicarea a 6 – 8 tratamente cu zeama bordeleza 0,5 - 1% sau cu alte produse cuprice in amestec cu insecticidele adecvate (I. Botu s.a. 2001).

Inmultirea vegetativa

Nucul poate fi inmultit pe cale vegetativa prin altoire, marcotaj sau “in vitro˝ .

Inmultirea vegetativa a nucului prezinta urmatorele avantaje:


 • se transmit fidel caracterele de la planta mama la descendenti;

 • imprima uniformitate in plantatii;

 • intra pe rod la 4 – 5 ani;

 • pomii au talie mica, densitatea plantatiilor putand fi mai mare;

 • se pot obtine productii de 5.000 – 6.000 kg fructe/ha la varsta de 15 – 20 de ani, cand pomii obtiniti din samanta abia intra pe rod;

 • se obtin fructe de calitate buna, cu valoare comerciala si alimentara mai mare;

 • se pot inmulti repede soiurile noi.Dezavantajele acestui sistem de inmultire sunt:


 • au o durata de viata mai scurta;

 • obtinerea materialului saditor este mai costisitoare;

 • se pot transmite usor bolile virotice.Inmultirea prin altoire

Spre deosebire de alte specii pomicole, altoirea nucului este o secventa tehnologica ce necesita conditii deosebite pentru a se putea realiza cu rezultate bune.

Dintre factorii care determina reusita altoirii nucului sunt:
- infiintarea plantatiilor mama pentru obtinerea ramurilor altoi, sa se faca pe terenuri fertile, drenate, structurate, usoare, profunde, mecanizabile, irigate, cu distanta de plantare de 6/4 m. Pomii se conduc cu ax central si trunchi inalt de 60 cm.

In aceste plantatii se vor face toate lucrarile agrotehnice necesare: intretinerea solului ca ogor negru in jurul pomului; fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice si organice pe toata proiectia coroanei ; asigurarea unui regim hidric corespunzator si in perioadele de seceta; efectuarea unor taieri de scurtare a ramurilor in coroana in luna august pentru a favoriza acumularea rezervelor de substante nutritive in partile ramase si dezvoltarea mai buna a mugurilor. Ranile facute se ung cu vopsea.

Toamna, dupa caderea frunzelor si primavara inainte de pornirea in vegetatie se face un tratament cu zeama bordeleza;
Se face ciupitul lastarilor erbacei la 5 – 6 frunze in prima decada a lunii mai, in conditiile in care lastarii se dezvolta prea viguros. Daca lastarii sunt prea desi, se face rarirea acestora;

Asigurarea unor ramuri altoi de calitate este un factor hotarator in reusita altoirii la nuc. Acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:


 • sa aiba lemnul bine maturat;

 • mugurii sa fie bine dezvoltati;

 • lungimea minima de 50 cm si diametrul de 10 – 16 mm.;

 • maduva sa fie 1/3 din diametrul ramurii
 • ;
 • internodiile sa fie de 5 – 6 cm lungime;

 • sa fie fara rani, boli sau daunatori;

 • nu se folosesc ramuri provenite din lastari lacomi.Recoltarea ramurilor altoi pentru altoitul in ochi dormind se face de preferinta in ziua cand are loc altoitul. Ele se transporta si se pastreaza ambalate in muschi umed pana in momentul altoirii. Pentru altoirea in camp cu ochi crescand si in spatii protejate ramurile altoi se recolteaza la inceputul lunii martie si se pastreaza in camere frigorifice la temperatura de 2 – 4 ºC, in saci de polietilena.

Metode de altoire folosite pentru cultura nucului

Se practica 2 modalitati de altoire la nuci: altoirea direct in camp si altoirea in spatii protejate.

Altoirea nucului in camp.

Cele mai folosite metode de altoire pentru acest sistem sunt:

 • altoirea cu mugure in ferestruica efectuata in perioada 15 august – 1 septembrie;

 • altoirea cu mugure cu scutisor lung, efectuata in cursul lunii august, cand scoarta se detaseaza usor de pe lemn;

 • altoirea cu mugure in fluier sau in inel este un sistem ce necesita altoi de aceeasi grosime cu a portaltoiului si se poate realiza cu cele mai bune rezultate in perioada 15 iulie – 30 august;

 • altoirea cu mugure cu scutisor (chip budding) se aplica la nuc cu rezultate bune in perioada 15 mai – 15 iunie.Altoirea in spatii protejate

Aceasta metoda se aplica in perioada repausului vegetativ in spatii protejate, din decembrie pana in aprilie si poate sa fie efectuata manual sau mecanizat.

Ca metoda de altoire se practica altoirea in copulatie perfectionata. Pentru acest sistem altoiul si portaltoiul trebuie sa aiba aceeasi grosime. Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul, se leaga, se parafineaza si se face stimularea calusarii in camere de fortare sau in instalatii automatizate pentru realizarea acestei secvente, cu ajutorul caldurii numai la punctul de altoire, cu mentinerea in stare de repaus a altoiului si portaltoiului. Sursa de caldura este electrica. O astfel de instalatie a fost conceputa la SCPP Valcea (I. Botu, 2001).

Altoirea mecanizata in spatii protejate se poate face prin mai multe metode, in functie de forma sectiunii realizate de masina: altoirea in “scarita”, altoirea “nut si feder“, altoirea in “omega“. Şi la folosirea acestei metode se aplica stimularea calusarii dupa altoire.

Inmultirea prin marcotaj se practica mai putin la nuc. Se poate folosi metoda de marcotaj prin musuroire sau marcotajul orizontal.

Inmultirea prin micropropagare este o metoda moderna si de viitor pentru inmultirea nucului. Metoda de inmultire “in vitro” s-a extins mult in Franta, Italia, S.U.A.

Calitatea materialului saditor folosit pentru infiintarea plantatiilor de nuc este esentiala pentru eficianta acestora. Se va folosi pentru plantare material saditor altoit sau nealtoit, in varsta de 1-2 ani, obtinut in pepiniere.

Plantele cu altoiul de 1 an trebuie sa aiba inaltimea de minim 50-60 cm, bine lignificate, cu mugurii sanatosi. Sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, cu multe radacini cat mai lungi.

Plantele de 2 ani au inaltimea de 2 m, lemnul bine maturat, sanatos si mugurii bine formati. Sistemul radicular sa fie bine format, cu minim 3 radacini mai lungi de 35 cm.(I. Botu, 2001).

Soiuri si portaltoi de nuc mentionate in lista oficiala de soiuri din Romania:

portaltoi generativi: Juglans regia, Portval, Targu Jiu ;
soiuri: Anica, Argesean, Bratia, Ciprian, Claudia, Geoagiu 65, Geoagiu 86, Germisara, Jupanesti, Mihaela, Miroslava, Muscelean, Novaci, Orastie, Ovidiu, Roxana, Sibisel 44, Sibisel 252, Şusita, Valcor, Valmit, Valrex, Velnita.

Dr. ing. Felicia PAŞCA - C.L.C.A. LAZURI
Citeşte mai multe despre:   cultivarea nucului
Comentarii
+ Comentariu tau
22 COMENTARII
 • bigu 26 Iunie 2014 22:22

  nuc altoit aclimatizat de calitate pe www.pomifructiferibt.ro/nuc

  Răspunde
 • alex ursu 25 Mai 2014 22:13

  asi dori si eu sa cumpar puieti de nuc altoiti pentru a face o livada. mar interesa pasii care se fac pt plantatie si care este tipul de sol potrivit pt cresterea lor

  Răspunde
 • Mihai 02 Aprilie 2014 03:27

  agricultorii germani folosesc metodele Mariei Thun, plantand puietii cand Luna este in perioada de scadere (dupa Luna Plina) si sub influenta unei constelatii de foc , de ex in Leu ca este mai roditor...asa se obtin multe fructe; altfel avem multe frunze putine fructe sau chiar deloc...Perioadele cu opozitii planetare de asemenea se evita la plantare, acei pomi vor ceste diformi si vor prezenta mereu caracterisitici ca ceva nu-i ok cu ei.
  Ehei cate a distrus comunismul in Romania, omul a pierdut contactul cu Natura Mama, acum o luam de la cap descoperind natura.
  soiul de nuc Franquette e cel mai indicat, face niste nuci imense ! abea iti incap 3 nuci intr-o palma de agricultor.

  Răspunde
 • M. Shafique 01 Feb 2014 15:41

  Dear Madam/Sir,

  We take opportunity to introduce ourselves as leading manufacturer and exporters of high quality Fish long nose plier ,Olsen /Hegar forceps ,Mathieu Clump, Line cutter with pin , Duzy scissors larg ring, Duzy Hemostat forceps, Foil , Hock , Needel holder. We are producing these instruments from high quality Japanese & Pakistani stainless steel For further details please visit our web at www.bismaent.com


  We assure your high quality products against competitive prices. If you are interested in our line of products please communicate your enquiry for free samples and competitive prices for your evaluation.

  Thanking you and look forward to receive your reply.

  With Best Regards,

  M Shafique

  BISMA ENTERPRISES
  Hundal Road Charind Sialkot, 51310, Pakistan,
  Phone No: +92-52-3543965
  Fax: +92-52-3543965
  www.bismaent.com

  Răspunde
  • constatin.codreanu 14 Feb 2014 18:06

   Buna seara, Va rog mai multe detalii...si in limba romana.Multumesc frumos pt intelelegere.

   Răspunde
 • Breban Romica 08 Decembrie 2013 18:46

  Va relatez cum am procedat eu cu nucile:dupa ce acestea au incoltit si li se vede varful cca un mm sau 2,le plantez pe randuri la 10 cm una de alta,iar randul urmator sa fie la 40 cm fata de primul.Acest lucru se face primavara dupa ce pamantul nu mai este inghetat,la adancimea de 8-10 cm.Dupa cca 3-4 ani acestia vor fi mutati unde doriti.La scoaterea puietului veti observa ca acesta are o radacina tip morcov,s-a dezvoltat mai mult acolo decat la tulpina.Aceast morcov se va taia,lasanduse celelalte radacini din jurul morcovului si apoi poate fi plantat intr-o groapa de 70/70/70/in care veti pune gunoi mai vechi ameste cat cu pamant si apa.Acea mocirla sa fie calcata pe radacina impreuna cu pamantul rezultat de la groapa.Daca timpul este mai secetos in acea primavara,se va uda cu apa la cateva zile.Aceasta metoda vegetativa este mai rezistenta,nucul ajunge si la 100 ani,roada va fi la cca 8-1o ani.

  Răspunde
 • Curcean Letitia 13 Octombrie 2013 13:20

  Buna ziua!Daca as semana nuci in camp,in loc sa plantez puiet,ar fi indicat?Fiindca am plantat puieti de 3 ani din pepiniera si se usuca lemnul,apoi dupa 2 ani bat de la suprafata pamantului,asa ca n-ar fi mai bine sa pun nuca direct in pamant ,sa-si formeze radacina?

  Răspunde
  • Alexander lg.V Macedonica 16 Noiembrie 2013 16:32

   Cautati nuci mari,frumoase,sanatoase. Le dezinfectati ,inaintea plantarii cu solutie 3 % Cu SO4.Semanati la adancime de 6-8 cm. De preferat sa sapati gropi de 70cm adancime si cu laturi tot de 70 cm. In mijlocul gropii reastupate puneti nuca orizontal la adancimea recomandata si o acoperiti cu pamant fertil. Nucul si gutuiul transmit caracterele la inmultirea prin seminte ! Succes! Se poate semana pana da inghetul !

   Răspunde
   • producator 27 Decembrie 2013 20:48

    daca vreti sa plantati livada, NICI INTR-UN CAZ sa nu folositi in calitate de material saditor puieti nealtoiti, este o mare prostie.

    Răspunde
 • Curcean Letitia 13 Octombrie 2013 13:17

  Buna ziua!Daca as semana nuci in camp,in loc sa plantez puiet,ar fi indicat?Fiindca am plantat puieti de 3 ani din pepiniera si se usuca lemnul,apoi dupa 2 ani bat de la suprafata pamantului,asa ca n-ar fi mai bine sa pun nuca direct in pamant ,sa-si formeze radacina?

  Răspunde
 • pandele stelian 25 Aprilie 2013 21:52

  buna seara!ca simarius am si o problema cu nucii.am cumparat 200 de nuci din samanta franquetei-am plantat in 2011 toamna,90% s-au prins dar am o problema.prmavara se usuca ramurile.ce trebuie sa fac?cand intra pe rod si sunt buni de ceva?va multumesc

  Răspunde
 • Silviu Baba 31 Martie 2013 16:08

  Cunoscator si pasionat.. cu o livada de nuc in anul5...inmultesc nucul in pepiniera proprie... 10lei firul 0744606385 si cele necesare ca sa reusiti.

  Răspunde
 • stefan doru 17 Feb 2013 12:19

  buna ziua va rog sa-mi trimiteti adrese de unde pot achizitiona puirt de nuc multumesc

  Răspunde
 • Jarcau Fanel 06 Feb 2013 13:32

  Buna Ziua va rog daca vreti sa ma ajutati si pe mine vreau sa imi plantez si eu un Nuc bun in gradina caut de anul trecut dar pana in prezent nu am gasit.As vrea soiul Lara Pierel s-au soiul Broadview am inteles ca in prezent aceste soiuri ar fi cele mai bune si fac Nuci mari,frumoase si sanatoase va rog vreau un Nuc certificat nu de la Samsari s-au de la Horticultori facuti la apelul Foamei.Va multumesc pt ca existati si sper ca ma veti ajuta pe acest Email cu respect Fanel

  Răspunde
 • nicu 10 Ianuarie 2013 18:53

  asta poate fi de folos : http://cleste-pentru-altoirea-pomilor.blogspot.it

  Răspunde
 • Marius 01 Decembrie 2012 16:36

  Am o problema cu cativa puieti de nuc in sensul k primavara inainte de intrare in vegetatie observ ca se usuca ramurile noi, chiar si la nucii mari, lucru ce se intampla de cativa ani aproape 6-8 ani, exceptie a facut doar anul acesta 2012. Din acest motiv se dezvolta foarte greu puieti iar nuci mari nu mai intra pe rod. Am obrervat lucrul acesta in tot satul, locuiesc in jud Hd. com. Tomesti, aproape de mun. Brad.

  Răspunde
 • ctin tache 04 Noiembrie 2012 20:50

  BUNA SEARA , VAROG SA-MI SPUNETI SI MIE DE UNDE POT CUMPARA SI EU NISTE NUCI (FRUCTE) PENTRU A FI PUSE IN PAMANT.

  MULTUMESC ANTICIPAT

  Răspunde
  • livia 22 Octombrie 2013 20:49

   de la cei ce vind simburi in piata

   Răspunde
 • marius b. 28 Octombrie 2012 14:56

  va rog sa imi explicat in detaliu cum sa seman si eu niste nuci in pamant pentru a obtine puieti?? in ghivece sau in pamant direct e mai bine???

  Răspunde
  • rozor 22 Octombrie 2013 20:53

   in pamint direct nu stacneaza la replantare

   Răspunde
 • Fiul Nucului 23 Septembrie 2012 19:20

  Nucii din samanta traiesc mai mult, dar nu la 10-13 ani sau cat se spune acolo. V si Cociu de ex care s-a ocupat de asta toata viata. De asemenea, pe timpul lui nu s-a observat sa nu se transmita fidel caracteristicile nucilor... mii de ani a fost asa. Cine stie, poate ca si altoirea la nuc e o metoda, dar nu singura

  Răspunde
 • marius 06 Feb 2012 16:32

  va rog sa mi spuneti mai pe detailat cum se produce altoiul ca nu prea am inteles cum se produce
  am pus in glastur vreo 20 de nuci si au inceput sa iasa dar nu stiu cu altoiul cam cum sta treaba de unde sal iau

  Răspunde
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
3df26

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate