x close
Acasa Arhiva Soiuri de legume romanesti oferite de SCDL Buzau

Soiuri de legume romanesti oferite de SCDL Buzau

04 Aug 2009 - 00:39


Tomate SIRIANA - hibrid
Hibrid timpuriu, cu creştere nedeterminată, destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis. Capacitate de producţie deosebită, bună rezistenţă la transport, perfect adaptat la condiţiile agro-pedologice ale zonei.

Tomate KRISTIN
Soi semitimpuriu destinat industrializării şi consumului în stare proaspătă. Se remarcă printr-o mare capacitate de producţie, coacere concentrată, coloritul roşu aprins al fructelor şi conţinutul ridicat de substanţă uscată.

Castraveţi TRIUMF - hibrid
Hibrid timpuriu, destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis, cu fructe tip cornichon. Capacitate de producţie deosebită, bună rezistenţă la atacul agenţilor patogeni, perfect adaptat la condiţiile agro-pedologice ale zonei.Castraveţi FAVORIT
oi destinat cultivării în câmp deschis cu fructe de tip cornichon, excelente atât pentu consum în stare proaspătă cât şi pentru industrializare. Plasticitatea mare a soiului îl face să poată fi cultivat în toate zonele ţării.

Pătrunjel de frunze ORY
Plantă bienală, cu mare capacitate de regenerare. Rădăcina este suficient de îngroşată, astfel încât poate fi utilizată în consum şi ca atare (dacă densitatea culturii nu este mai mare de patru-cinci sute de mii plante la hectar, iar solul este uşor, profund şi drenat). Este tolerant la atacul patogenilor care produc deprecierea calitativă a recoltei prin făinare sau septorioză.

Salată GRAŢIA
Soi de salată destinat cultivării atât în câmp deschis, cât şi în spaţii protejate. Se remarcă prin mărimea şi fineţea căpăţânii, ca şi prin coloritul verde deschis al frunzelor. Calităţile de consum se păstrează o perioadă destul de mare (frăgezime, lipsa gustului amar, emiterea tijei florale).

Mazăre GETICA
Soi de mazăre de grădină destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării. Se remarcă prin gustul plăcut al boabelor mijlociu de fine, timpurietate, maturitate uniformă şi potenţial de producţie crescut. Plasticitatea crescută îl face să poată fi cultivat în toate zonele ţării.

Morcov NABUCO
Soi de morcov apreciat pentru gustul plăcut, dulce, destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării, cu bună rezistenţă la depozitare. Atractiv prin coloritul viu şi forma sa cilindrică, cu vârful uşor rotunjit. Plasticitate ecologică mare.

Ţelină DACIA
Soi de ţelină destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării, apreciat pentru culoarea plăcută a pulpei şi aroma fină, buna capacitate de păstrare şi dimensiunile medii ale rădăcinii de consum, apreciate pe piaţă. Nu ridică probleme deosebite din punct de vedere fito-sanitar.

Spanac ROMÂNESC
Soi de spanac semitimpuriu, apreciat de consumatori pentru gustul plăcut al rozetei sale bogate de frunze triunghiulare, uşor rotunjite la vârf, de culoare verde intens. Apreciat pentru pretabilitatea la recoltare mecanizată şi producţiile crescute realizate.

Fasole pitică IOANA
Soi de fasole apreciat pentru păstăile cilindrice, de culoare galben deschis, de lungime medie, care se coc concentrat. Păstăile nu au aţe, încadrându-se în grupa extrafină. Rezistentă la agenţii patogeni şi dăunătorii specifici. Pretabil la cultivare în toate zonele ţării.

Busuioc AROMAT DE BUZĂU
Soi condimentar cu o aromă specifica, tufă puternic ramificată, lăstari cu flori albe şi colorit caracteristic al frunzelor, verde deschis. Bine adaptat la condiţiile de mediu din ţara noastră, poate fi cultivat în sistem ecologic datorită rezistenţei sale la bolile şi dăunătorii specifici, în câmp, spaţii protejate sau în încăperi, ca plantă de ghiveci.

Tomate tip CIREAŞĂ - L2
Soi de tomate tip cireaşă, cu creştere nedeterminată, productiv, destinat cultivării în spaţii protejate şi câmp deschis. Fructele rotund înalte, de circa 25 g, se remarcă prin gustul plăcut, dulce, coloritul roşu intens şi aroma deosebită. Se pot recolta şi în ciorchine. Destinat consumului în stare proaspătă şi industrializării - conservate la borcan în suc de tomate. Rezistenţă bună la depozitare. Plasticitate ecologică mare.

Ceapă DIAMANT
Soi de ceapă ceaclama semitardiv, cultivat prin semănare directă. Bulb ~170 g, formă sferică, uşor turtită, omogen, bine îmbrăcat de frunzele exterioare. Se păstrează bine peste iarnă. Recomandat pentru toate zonele producătoare de ceapă din ţara noastră. Potenţial de producţie - 40-60 t/ha când se asigură o densitate de 500-600 mii plante/ha.

Varză de toamnă DE BUZĂU
Soi tardiv de varză de toamnă, tolerant faţă de boli. Căpăţâna: greutate ~ 2-6 kg, formă sferic-turtită, foarte îndesată, frunze interioare fine, de culoare albă, suculente. Plasticitate ecologică mare. În zonele sudice se cultivă în culturi succesive, după plante care părăsesc devreme terenul. Este un soi foarte productiv - producţie medie - 60-80 t/ha.

Varză de toamnă MĂGURA
Soi semitardiv de varză de toamnă. Căpăţâna: greutate ~ 1,5-3,75 kg, semi-acoperită (2-3 frunze), cocean mijlociu-gros. Frunzele sunt fine şi subţiri. Rezistenţa la crăpare la maturitatea de consum - 10-15 zile. Se cultivă în toate zonele ţării. În zona sudică se poate cultiva în cultură succesivă, cu condiţia plantării până la data de 15 iulie. Prezintă rezistenţă mijlocie faţă de Alternaria, Peronospora şi rezistenţă bună faţă de Xanthomonas. Soi foarte productiv, producţie medie - 70-75 t/ha.

Tomate BUZĂU 1600
Soi semitardiv de tomate, cu creştere nedeterminată, viguros. Fruct mare, ~200 g, de formă sferică. Suprafaţa fructului - netedă, de culoare roşie uniformă. Fructul este ferm, nu crapă. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant faţă de atacul principalilor agenţi patogeni. Potenţialul de producţie - 60-80 t/ha. Cu tehnologie optimizată, producţia poate creşte până la 150 t/ha.

Tomate BUZĂU 47
Soi semitimpuriu, cu creştere determinată, vigoare mijlocie. Fruct mijlociu, greutate ~100 g, formă sferică, uşor turtită. Suprafaţa fructului este netedă, de culoare roşie-uniformă. Fruct ferm, coacere concentrată, conţinut ridicat în substanţe utile - recomandat pentru industrializare, putându-se recolta mecanizat. Se cultivă cu succes în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant faţă de boli. Potenţialul de producţie - între 50-70 t/ha, ajungând chiar la 85 t/ha.

Tomate BUZĂU 22
Soi semitardiv, cu crestere determinată, viguros. Fruct mare, greutate medie ~180 g, de formă globulos-turtită. Suprafaţa fructului - netedă uşor costată, culoare roşie uniformă pe toată suprafaţa. Fructul îşi păstrează fermitatea pe teren timp de 10-12 zile. Se cultivă în toate zonele favorabile culturii tomatelor. Tolerant faţă de atacul principalilor agenţi patogeni. Potenţialul de productie - 70-80 t/ha. În condiţii foarte bune de cultură poate produce până la 90-100 t/ha.

Pepene galben FONDANT
Soi timpuriu. Fructul are culoarea de bază a epidermei galbenă la maturitatea tehnică. Fructul este scurt (11,5 cm) şi are diametrul mic (11,5). Pulpa are culoare de bază crem (orange). Gustul pulpei este fondant. Rezistenţa la crăpare şi transport este foarte bună. Este mijlociu rezistent la Sphaerotheca fuliginea, Fusarium oxysporum f. ssp. melonis şi tolerant la Colletotrichum lagenarium. Producţia medie obţinută este de 32 t/ha, fructele având peste 1,5 kg. Se poate cultiva atât în câmp deschis cât şi în spaţii protejate.

Cicoare de grădină CAMELIA
Soi timpuriu. Căpăţâna este mijlocie ca lungime (17,7 cm), diametrul este de 20,9 cm. Culoarea principală a feţei exterioare este verde. Maturarea căpăţânilor este foarte concentrată, iar gustul foarte bun şi deosebit. Rezistenţa la lungimea zilei este foarte bună. Prezintă rezistenţă la Bremia lactucae, Botritys c. şi Virusul Mozaic al Salatei. Producţia medie 34,9 tone/ha. Se poate cultiva în toată ţara.

Pătlăgele vinete DRĂGAICA
Soi timpuriu. Planta este viguroasă, fructul este cilindric spre uşor piriform şi la maturitatea tehnică are culoare violet-închis, foarte lucios, cu suprafata netedă. La maturitatea tehnică, pulpa este colorată în alb gălbui; are o textură fină şi un gust plăcut. Greutatea medie a fructului la maturitatea tehnică este de 300 g. Se poate cultiva în toate zonele din ţară în solarii şi în culturi de câmp. Comportarea faţă de boli este bună. Este un soi foarte productiv, de la care se poate obţine o productie medie de 51 t/ha.

Pentru cereri de oferta:
Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultura - Buzau
Telefon: 0238.722.593
Fax: 0238.722.560
Citeşte mai multe despre:   soiuri de legume,   statiunea de dezvoltare pomicola buzau
Comentarii
+ Comentariu tau
2 COMENTARII
 • john 17 Mai 2013 01:27

  lipsa de informare si promovare a soiurilor romanesti e de vina,trebuie explicat in masmedia si incurajata folosirea soiurilor romanesti dar trebuie sa fie si adevarat ca ce cumperi mai si iese cum promite producatorul!!!

  Răspunde
 • Gandila Nicolae 20 Ianuarie 2013 19:00

  Sunt profund impresionat ca v-am descoprit- in sfarsit.Va felicit acum la inceput de an 2013 pentru faptul ca ati rezistati in aceasta economie romaneasca distrusa aproape in totalitate.
  Este foarte bine ca ati reusit sa pastrati,dezvoltati si realizati noi soiuri de legume romanesti,care cu siguranta vor avea cautare tot mai mare fata de cele STRAINE care au gust de lemn.De acum in zona SIBIULUI veti avea un sustinator serios.Din acest an as dori sa cultiv in gradina mea numai legume da la dvs,de aceea v-asi ruga daca se poate sa-mi transmiteti pe adresa mea de mail o oferta cu toate soiurile de legume pe care le pot cumpara .
  Cu stima ,
  N. Gandila

  Răspunde
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
18363

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate

Siveco-Teamnet: cel puţin 200.000 de dosare sunt deja finalizate şi vor primi avansul astăzi Articolul urmator