x close
Acasa Arhiva Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea: nouă soiuri de pomi create prin munca de cercetare din ultimii ani

Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea: nouă soiuri de pomi create prin munca de cercetare din ultimii ani

07 Mai 2010 - 10:07


Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea a creat în laboratoarele proprii 9 soiuri de pomi fructiferi, după trei ani de studii şi cercetare, a declarat miercuri pentru AGERPRES dr. ing Ion Botu, directorul acestui institut de cercetare.

"Este o invenţie românească care a fost omologată de Institutul Naţional pentru Încercarea şi Omologarea Soiurilor Bucureşti. Astfel, la institutul vâlcean cercetătorii noştri au creat 9 soiuri de pomi fructiferi şi anume – 4 soiuri de nuc, două soiuri de castan comestibil, două de alun şi un soi de prun", a precizat Ion Botu.

Potrivit directorului Staţiunii Pomicole, nucile noilor soiuri au între 14 -16 grame spre deosebire de nucile de pe piaţă care au între 9-10 grame. Alunele sunt duble având între 3 şi 4 grame, faţă de aluna clasică de 1,5 – 2 grame. Noile castane comestibile au între 18 – 22 de grame faţă de 2-10 grame cât au în prezent, iar prunele acestui soi nou au 70 de grame faţă de 30 – 40 grame cât are o prună în medie.

"Noile soiuri sunt competitive pe piaţa europeană, sunt pomi care se pot adapta foarte bine la clima din România. Noi am început producţia de masă şi la preţ nu avem un adaos mare decât cel de brevet", a subliniat directorul Pomicolei Vâlcea. De altfel, în aceste zile la Paris va primi un brevet de invenţie soiul de prun HVL 357 producţie Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea, care este deja solicitat în Olanda şi în alte state comunitare
Comentarii
+ Comentariu tau
11 COMENTARII
 • Iordachescu Lelia 24 Septembrie 2013 11:25

  Buna ziua

  doresc sa cumpar pomi fructiferi pitici- 2 caisi si 1 visin-si nu stiu cui sa ma adresez.

  Va rog daca se poate sa ma ajutati cu informatii privind achizitionarea acestora.

  Va multumesc.

  Răspunde
 • vlaicu toader 30 Mai 2013 17:08

  buna ziua! as dori sa achizitionez de la dvs. 50 de puieti de nuc ,astept raspuns de la dvs.- daca aveti,la ce pret bucata si cand sa vin sa-i cumpar.
  multumesc anticipat pentru raspuns! cu stima t. vlaicu

  Răspunde
 • vlaicu toader 30 Mai 2013 17:07

  buna ziua! as dori sa achizitionez de la dvs. 50 de puieti de nuc ,astept raspuns de la dvs.- daca aveti,la ce pret bucata si cand sa vin sa-i cumpar.
  multumesc anticipat pentru raspuns! cu stima t. vlaicu

  Răspunde
 • Alina Parausanu 29 Martie 2013 09:51

  Buna ziua,
  Sunt din jud. Valcea si as vrea sa cumpar nuci de la dvs. pentru a infiinta o plantatie. Va rog imi puteti da un numar de telefon, adresa cat si pretul pe bucata.
  Va multumesc anticipat!

  Răspunde
 • BALASCAU DOREL-GELU 28 Martie 2013 16:57

  Am si eu rugamintea de a ma informa despre intrarea pe rod, productivitatea si preturile /buc. a noilor soiuri de nuc si castan comestiibil. Va multumesc anticipat!

  Răspunde
 • Nagy Csaba 26 Martie 2013 15:07

  Bună ziua

  Sunt Nagy Csaba de la Cristuru Seciuesc, din județul Hargita,am un prieten care e inginer în agricultură ,și el a recomandat firmei dumneavoastră.Eu as vrea sa fac o plantație de nuci,la inceput 2-3hectare,și plantele vreau sa cumpări de la dumneavoastră,si vreau să intreb ,daca trebuie sa fac o programare pentru plante.Putem să colaborăm ,și putem sa conzulta cu technologia?,exemplu unde punem plantația ,și de ce punem de acolo,si prgatim soluri și etc,și asta de aia intreb pentruca ,eu am terenuri,dar nu așa de mar și până când facem plantația trebuie să completez terenul sa fie 2-3 hectare.
  Sper că pot să lucrăm înpreună,în viitor cu stima Nagy Csaba.

  Nr de telefon 0745498721-{am o mică problemă nu știu așa de bine romunește},încă.

  Răspunde
 • Anutei Eugen Dorin 24 Martie 2013 12:27

  Buna ziua! Sunt din Radauti-Suceava ,cum pot comanda prun HVL 357,nuc si castan comestibil?

  Răspunde
 • Leahu Victor 21 Martie 2013 12:07

  Buna ziua,ma intereseaza pretul pentru puietii de nuc si daca sint de soi romanesc ,daca nu atunci sa precizati originea.Va multumesc!

  Răspunde
 • STANESCU ION 13 Martie 2013 19:11

  Doresc sa cumpar un castan comestibil si un tei. Daca dvs.aveti ,cum putem achizitiona?

  Răspunde
 • toma remus ciprian 23 Decembrie 2012 13:36

  unde putem gasi ofertele d-voastra si care sunt coditiile de achizitionare?

  Răspunde
 • BILDEA IOAN 17 Martie 2012 19:16

  La ce pret sunt nucii si daca sunt adaptabili in zona de munte?
  As dori informatii despre catina si ce soiuri?

  Răspunde
Adauga comentariu