x close
Acasa Arhiva Taierea pomilor fructiferi

Taierea pomilor fructiferi

18 Ian 2012 - 00:02
Taierea pomilor fructiferi


taierea-pomilorTaierea pomilor fructiferi se face toamna si primavara. Exista mai multe tipuri de taieri. Taierile de formare se fac dupa plantare, in functie de forma de coroana pe care dorim s-o obtinem. Acestea poarta numele de taieri pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obtine in 3-4 ani de la plantare, prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor (aplecare, arcuire etc.), prin taieri propriu-zise, prin scurtari sau suprimari de ramuri.

Taierea de formare a pomilor fructiferi

Un pom fructifer care nu este taiat(tuns), poate sa dea deja rod din anul urmator plantarii. Ramurile se incovoaie si nu mai cresc sub povara fructelor. Pe masura ce pomul inainteaza in varsta, recolta este din ce in ce mai slaba. Cu cat atarna mai multe fructe de o ramura, acestea raman mici si de calitate slaba.

Formarea unei coroane se obtine in 4-5 ani de la plantarea pomului, prin taieri propriu-zise, prin scurtari sau suprimari de ramuri sau prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor.

Cu ajutorul foarfecelui, prin taieri vom dirija energia pomului spre ramurile tinere, astfel incat ajutam pomul sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreaza capacitatea vegetativa. Dupa formarea coroanei, pomul trebuie ajutat in anii ce urmeaza prin taieri de intretinere si taieri de fructificare.

Taierea pomilor fructiferi trebuie sa inceapa abia dupa terminarea gerurilor. In principiu, inceputul lunii martie este favorabil inceperii lucrarilor de taiere a pomilor. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni. Pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri.

Taierile anuale la pomii fructiferi

Aceste taieri sunt necesare deoarece trebuie redusa incarcatura excesiva cu muguri a pomilor fructiferi, atunci cand este nevoie, pentru a se stabili marimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea si intrepatrunderea lor. Se stie ca in coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se dezvolta mult mai repede.

La pomii care au coroana deasa, stropirile se fac mult mai greu existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Prin taierile de intretinere se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf.

taierea-pomilor-fructiferiTaierile de fructificare la pomii fructiferi

Acestea sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi.

O data cu trecerea timpului, pomii fructiferi au cresteri vegetative slabe precum si productii scazute. Pentru cresterea duratei de viata si a potentialului productiv se aplica la acesti pomi taierile de intinerire.

Taierile de intinerire la pomii fructiferi

Dau rezultate bune atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate. Se recomanda ca taierea pomilor fructiferi sa se efectueze in perioada de repaus. Taierile se pot face si primavara tarziu dar doar atunci cand pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.

Taierile "in verde" la pomii fructiferi (taieri de vara)

Aceste taieri se executa la unii pomi fructiferi : cires, piersic (timpuriu), dupa culesul fructelor. In aceasta perioada, pe langa lucrarile care se executa in mod normal in livada (sapatul in jurul pomilor, varuitul acestora) in functie de specia pomicola, este perioada unor stropiri fundamentale pentru pomii fructiferi, de care depind in mare masura viitoarele recolte.

Pentru pomii fructiferi, pot fi aplicate si taierile de vara ce incep prin ruperea lastarilor cu crestere incomoda(mai-iunie), crescuti pe lemn destul de vechi si care, prin dezvoltare, pot deranja ramificatiile normale ale pomului. Ruperea cu mana a acestor lastari se va face inainte ca acestia sa depaseasca 15-20 cm. La sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august, se va continua taierea de curatare pentru eliminarea ramificatiilor scurte care au format muguri terminali.

In cazul pomilor fructiferi care cresc puternic, dar au o productie redusa, se va efectua o taiere pentru iluminare incepand cu mijlocul lunii august. Aceasta taiere poate determina o linistire a cresterii mladitelor si o crestere a productiei pomului. Prin aceste taieri se inlatura parti intregi de crengi, chiar daca pe ele se afla si fructe. Aceasta “taiere de august” se aplica cu succes cu conditia sa inaintea ei sa nu se fi executat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate.
Comentarii
+ Comentariu tau
4 COMENTARII
 • costin 30 Iunie 2013 10:53

  am un mar care pina in anul 2010 a rodit in fiecare an .Nu stiu din ce cauza are rod numai in anul cu sot in 2011 si 2013 nu a dat rod.Ce trebuie sa fac sa il repun pe rod an de an? Va mltumesc daca ma puteti sfatui ce sa fac pentru al face sa rodeasca in fiecare an

  Răspunde
 • Bogdan 09 Feb 2013 14:01

  Am o miica livada la parinti la tara.cu pomi tineri abbia dati ppe rod.Vntul mi-a rupt 2 puieeti,la care tin f mult
  Taietura e adanca ca 1/2 din diametru
  E vreo posiblitate de a-i sallva?

  Răspunde
 • mocanu 31 Ianuarie 2013 07:15

  specialist an taierea pomilor fructiferi ,taieri de rodire de formare a coroanei ,taierile se fac an general ancepand din toamna si iarna se pot face odata ce el este an repaus vegetativ se pot face aceste taeri ,an livezile mari se tae toata si toata iarna ca altfel nu s ar face fata numai primavara si toamna Si pomii dv domule daca taierile sunt facute cum trebue aveti productie daca nu ?pt relatii si prestari servicii pentru taierea pomilor 0745431399

  Răspunde
 • Pantea Nicolae 17 Ianuarie 2013 14:08

  Va salut stimate domn.,Dat fiind faptul ca in curtea casei mele am pomi fructiferi, toti ajunsi la varsta de 4 ani (meri peri,caisi,pruni, ciresi,va rog frumos sa_mi da_ti cateva sfaturi in ce priveste taierea sau curatarea lor,luna cand pot incepe lucrarea.Tot de la d_voastra,cate ceva,despre stropire si solutiile ce le pot utiliza.Va multumesc mult ptr. rabdarea cu care m_ati ascultat.

  Răspunde
Adauga comentariu