x close
Acasa Arhiva Tehnica taierii de primavara la pomii fructiferi

Tehnica taierii de primavara la pomii fructiferi

09 Ian 2012 - 08:25


Tăierile care se aplică pomilor trebuie să fie diferenţiate, tratând fiecare pom şi fiecare ramură din ansamblul coroanei separat. Astfel, la pomii care abia au intrat pe rod, la care ramurile de schelet cresc viguros, este nevoie ca, în cazul când acestea au creşteri anuale mai mari de 50-60 cm, să se scurteze prelungirile cu ¼ din lungimea lor, pentru a favoriza, pe de o parte, noi creşteri în vârful acestora şi a stimula, pe de altă parte, garnisirea ramurilor de schelet tinere cu ramuri roditoare.

taierea-foarfeca-nicovala-pomi-fructiferi

La scurtarea ramurilor de schelet se ţine seama de subordonarea ramurilor în cadrul sistemului de ramificare bilateral-altern introdus la formarea coroanei.

În afară de aceasta, este necesar ca ramurile din coroană care cresc în direcţii nedorite să se înlăture, pentru că altfel duc la îndesirea coroanei şi devin inutile.

Cu prilejul tăierilor trebuie, de asemenea, eliminate ramurile uscate, cele rupte şi cele bolnave. La pomii în plin rod, la care prelungirile ramurilor de schelet pe an ce trece cresc tot mai puţin, iar spre interiorul coroanei multe din ramurile roditoare, îmbătrânite, încep să se usuce sau nu mai formează muguri de rod, tăierea diferă de cazul expus mai sus.
Atunci când prelungirile ramurilor de schelet au creşteri anuale de 35-40 cm, ele rămân netăiate.

Când creşterile anuale sunt de 20-25 cm ramurile se scurtează la 1/2 din lungime, iar când aceste creşteri sunt de 10-15 cm, ramurile se scurtează cu 2/3 din lungime.

Toate ramurile uscate, cele atacate de boli şi de dăunători, cele care se încrucişează şi cele care sunt plasate defectuos în interiorul coroanei se îndepărtează. Ramurile groase se taie. Tăierile executate incorect (lăsând cioturi, ruperea scoarţei ş.a.) împiedică vindecarea rănilor. Ramurile uscate se taie până la lemnul sănătos; în caz contrar rana nu se vindecă .

Ramurile subţiri se taie cu foarfeca, iar cele groase cu ferăstrăul.

Pentru ca scoarţa să nu se desfacă, ramurile se scurtează mai întâi dedesubt şi apoi se taie complet de sus în jos.
Ca să nu se despice sau să se rupă, ramurile mai groase se taie începând din două părţi. Toate tăieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascuţit; după netezire se ung cu mastic sau vopsea preparată cu ulei vegetal.

La unele forme de coroană cum sunt fusul subţire, gardul belgian, cordonul orizontal şi scheletul arcuit se taie mult mai puţin, fructificarea se asigură însă prin dirijări ale ramurilor.

De reţinut că în pomicultură foarfeca reprezintă un accesoriu, o unealtă de neînlocuit, de aceea folosirea ei cere o anumită tehnică. În anumite condiţii se folosesc platforme mobile pentru tăiere şi chiar utilaje specializate.

Urmatorul pas dupa cumpararea si plantarea unui pom este efectuarea de taieri pentru formarea si dezvoltarea coroanei.

Un pom fructifer care nu este taiat(tuns), poate sa dea deja rod din anul urmator plantarii. Ramurile se incovoaie si nu mai cresc sub povara fructelor. Pe masura ce pomul inainteaza in varsta, recolta este din ce in ce mai slaba. Cu cat atarna mai multe fructe de o ramura, acestea raman mici si de calitate slaba.

Formarea unei coroane se obtine in 4-5 ani de la plantarea pomului, prin taieri propriu-zise, prin scurtari sau suprimari de ramuri sau prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor.

Cu ajutorul foarfecelui, prin taieri vom dirija energia pomului spre ramurile tinere, astfel incat ajutam pomul sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreze capacitatea vegetativa.

Dupa formarea coroanei, pomul trebuie ajutat in anii ce urmeaza prin taieri de intretinere si taieri de fructificare.
Taierea pomilor fructiferi trebuie sa inceapa abia dupa terminarea gerurilor. In principiu, inceputul lunii martie este favorabil inceperii lucrarilor de taiere a pomilor. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni.

Pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri.

Citeste mai mult despre taierea pomilor fructiferi
Comentarii
+ Comentariu tau
8 COMENTARII
 • Ditian 29 Martie 2015 10:17

  Am plantat cativa pomi fructiferi in toamna trecuta si unul acum. Pot sa ii tai deja?

  Răspunde
 • alboiu abel 09 Feb 2015 20:18

  Tuns pomii primavara/toamna.
  Posibilitatea de a toca si/sau degaja materilul rezultat.
  Tratamente de imbaiere si in sezon.
  Toaletare arbori. Plantari.
  Tuns si refacut garduri vi.
  Pus si refacut gazon.
  Altoit fructiferi, citrice, vita de vie si pomi decorativi.
  Intretinere gradini.
  Tuns, fertilizari la bonsai.
  Consultanta.
  0766 322 189

  Răspunde
 • adrian 01 Decembrie 2013 10:04

  mugurele de fruc este mai rotunjit la partea superioara ,iar mugurele de frunza (vegetal)este mai ascutit. indicat este sa nu lasam prea multi mugurii de rod, oboseste pomul in special in primi ani de rod.

  Răspunde
 • SIRBU STEFAN 19 Martie 2013 18:06

  bine ar fi fost si ceva imagini filmate si totodata si comentate

  Răspunde
 • stefan 21 Feb 2013 09:52

  Era bine ceva imagini. Eu ca începător inteleg putin. O ÎNTREBARE? Ce sunt tăieri de întretinere si ce sunt tăieri DE FRUCTIFICARE. Am înteles ca intr-un pom sunt ramuri care fac fructe si ramuri care fac frunze, CUM se deosebesc sa stiu cum pe care sa le tai. Este adevarat ca trebuie taiate ramurile care fac numai frunze? daca da care este secretul diferentierii vazute de un ochi incepator. Multumesc

  Răspunde
 • IONEL 24 Ianuarie 2013 11:48

  Este oexpunere concisa,la obiect.
  Felicitari,continuati pentru ca incepatorii in domeniu au nevoie de astfel de lucrari.Puteti competa si cu imagini filmate.

  Răspunde
 • Bogdan Bog 04 Ianuarie 2013 20:26

  Taieri pomi fructiferi primavara 2012, tratamente fitosanitare autorizate, personal de specialitate, seriozitate. Bucuresti si imprejurimi. 0723.583.490

  Răspunde
  • ady 01 Decembrie 2013 10:08

   dane si noua tratamentul adegvat sezonului, suntem la distante mari, e musai sa le faci tu ??? Noi crestem pomi pt. casa nu de vanzare.

   Răspunde
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
302c9

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate

Bruxelles: Forumul privind Viitorul Agriculturii 2015 Articolul urmator