x close
Acasa Arhiva Vacile din rasa Sura de stepa si porcii Bazna, in pericol

Vacile din rasa Sura de stepa si porcii Bazna, in pericol

08 Dec 2009 - 08:53
14 specii reprezentate de 123 de rase şi linii pure de animale se regăsesc la ora actuală pe Lista resurselor genetice animale în stare critică, în pericol de dispariţie şi a celor vulnerabile. Deşi ar trebui să fie protejate, Ministerul Agriculturii nu a dat încă nici un ban în 2009 pentru conservarea acestor specii.

[caption id="attachment_12588" align="alignleft" width="120" caption="Sura de stepa"]Sura de stepa[/caption]13 rase de oi, două de capre şi tot atâtea de porci, 61 de rase şi linii pure de găini, şapte rase de raţe, patru de gâşte, şapte populaţii de curci, 19 specii şi rase de peşti, văcuţa "naţională" - Sura de stepă, bivolul românesc, alături de albine, viermi de mătase, nurcă, dihor, vulpea polară şi cea argintie constituie o adevărată menajerie pentru a cărei conservare Ministerul Agriculturii acordă un ajutor financiar modic.

Potrivit legislaţiei în vigoare, populaţiile de animale în stare critică sau considerate dispărute sunt acelea care au efective mai mici de 100 de femele, cele în pericol de dispariţie au între 101 şi 1.000 de femele, iar cele vulnerabile au între 1.000 şi 5.000 de femele.

Printre resursele genetice în stare critică se numără Sura de stepă, cea mai veche rasă de vaci autohtonă. Dacă până la jumătatea secolului al XIX-lea "domina" păşunile din toate zonele ţării, acum Sura nu mai numără decât 51 de femele, găzduite de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu - Iaşi (37), Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Jucu - Cluj şi o fermă din Ialomiţa.

În aceeaşi situaţie critică este şi porcul românesc Bazna - 79 de capete de adulţi reproducători. Pe cale să devină istorie sunt şi animale aduse cu mai bine de 30 de ani în urmă de pe alte meleaguri: două rase de oi - Polwarth (30 de femele) şi Suffolk Cullard Belgian (57), şi nu mai puţin de 22 de rase de gaini, printre care Pitica Americană (15), Vonwerk (15), New-Jersey (27), Yokohama Pitic (30), Găina de Anvers (30), Welsumer Pitic (45) şi Phoenix Pitic (45).

Alăuri de Sura de stepă, pe "lista neagră" se mai află şi alte rase autohtone vechi: oaia Raţcă (Vlaha cu coarne în tirbuşon) şi găina Gât Golaş de Transilvania. Numai că acestea stau mai bine decât Sura: cu 996 de exemplare-matcă pure, Gât Golaş este "numai" în pericol de dispariţie, în timp ce Vlaha, care se creşte de mii de ani numai în zona Banatului, este vulnerabilă, numărând la ora actuală 2.371 de femele.

În pericol mai sunt bivolul (228 de femele în judeţul Braşov), căpriţa Alba de Banat (603) şi porcul din rasa Mangaliţa (548 de scroafe), a cărui grăsime era pe vremuri un ingredient esenţial al salamului de Sibiu. Şi oiţele Ţigaie cu cap negru de Teleorman, Ţigaie Ruginie şi Karakul sunt vulnerabile. Printre rarităţi se numără şi oile Merinos - de Palas, de Suseni, de Stavropol, de Cluj, Australian sau Transilvănean - şi găini "de expoziţie" precum Mătasea Japoneză, Moţata Olandeză sau Mii de Flori, raţele Pekin sau curcile Anemona, Diana sau Bronzata. Plus o listă lungă de peşti: păstrugă, morun, şalău, ştiucă, crapi, lin, lopătar, somn etc.

Citeste mai mult in Jurnalul National
Citeşte mai multe despre:   mangalita,   sura de stepa,   porcul de bazna,   bazna,   rase de gaini,   rase de porci,   rase de vaci
Comentarii
Adauga comentariu