x close
Acasa Culturi vegetale Plante tehnice Neamţ: Recolta de sfeclă la hectar nu acoperă cheltuielile

Neamţ: Recolta de sfeclă la hectar nu acoperă cheltuielile

16 Oct 2012 - 09:33
Neamţ: Recolta de sfeclă la hectar nu acoperă cheltuielile
Cultivatorii de sfeclă de zahăr din judeţul Neamţ au recoltat jumătate din suprafaţa de 3.160 de hectare, înfiinţată la nivelul judeţului. Producţia medie la hectar este, potrivit datelor disponibile până în prezent, de 25 de tone.

„Dacă ne raportăm la seceta care a fost, producţiile realizate de aproximativ 25 tone/ha, sunt acceptabile. Dar, ele sunt sub aşteptări, vom vedea ce va fi după ce se va termina perioada de recoltat”, a spus reporterilor e la ziarul Evenimentul Vasile Balcan, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din judeţele Moldovei.

El spune că seceta a afectat inclusiv posibilitatea recoltării mecanizate a sfeclei, deoarece cheltuielile sunt mari şi nu pot fi acoperite. În aceste condiţii, mulţi fermieri au lăsat-o în pământ.

„Nu ai cum să acoperi cheltuielile cu recoltatul mecanizat, care ajunge în jur de 980 lei/ha. În această situaţie, e de preferat ca recolta să rămână în pământ, ceea ce au şi făcut mulţi agricultori din zonele foarte afectate de secetă. Aceştia au recoltat doar suprafeţele care aveau o producţie acceptabilă”, a precizat Vasile Balcan.

Comentarii
Adauga comentariu