x close
Acasa Fermieri de succes Afacerile cu păstrăvi, pe bani europeni

Afacerile cu păstrăvi, pe bani europeni

05 Mar 2012 - 09:59
Afacerile cu păstrăvi, pe bani europeni
O păstrăvărie într-o zonă turistică şi câţiva stupi de albine „unşi“ cu un marketing de calitate sunt exemple de afaceri care nu se împiedică de criza economică.

Ioan Iov este un târgoviştean care a lucrat o viaţă în construcţii. Probabil că asta ar fi făcut şi acum, dacă nu rămânea şomer şi nu era nevoit să găsească o soluţie pentru a-şi face viaţa mai uşoară. Răbdător, ingenios, a reuşit să întocmească un plan de afaceri şi să obţină fonduri europene pentru a-şi deschide o păstrăvărie într-o zonă înţesată de pensiuni turistice. Rezultatul? Cele nouă tone de peşte pe care le-a produs anul trecut nu au fost suficiente pentru cererea pe care a avut-o.

La câteva sute de kilometri distanţă, în Prahova, un alt antreprenor a reuşit să îndulcească criza economică cu un business cu miere de albine. Şi-a botezat produsul „miere sinceră" şi îl vinde la târguri, la comandă, chiar şi românilor din străinătate.

Timp de 32 de ani, Ioan Iov a lucrat în construcţii. Nu se vedea făcând altceva, atât era de îndrăgostit de meseria sa. Şi totuşi, acum le dă dâmboviţenilor lecţii privind creşterea păstrăvului, deşi nu a urmat decât un curs de scurtă durată la Braşov. Întreprinzătorul a construit la poalele Bucegilor, în comuna Moroeni, o păstrăvărie cu o capacitate de 18 tone de peşte anual. Este singura unitate de acest fel care funcţionează în judeţul Dâmboviţa.

Păstrăvărie cu bani de la UE

Iov ne-a povestit că totul a început ca un hobby. În 2007 a hotărât să amenajeze câteva bazine unde să crească păstrăv pentru consumul familiei. Pasiunea s-a transformat într-un job în toată regula, după ce a fost trimis în şomaj.

La început, dâmboviţeanul s-a folosit de economiile pe care le avea. După doi ani, a aflat că Uniunea Europeană finanţează proiecte piscicole şi, cum nu mai avea resurse, s-a hotărât să încerce. „Contractul pentru modernizarea fermei piscicole pe care o înfiinţasem l-am semnat în august 2010 şi l-am derulat în şase luni. Valoarea acestuia a fost de 100.000 de euro, din care 40% - contribuţia mea şi 60% - fonduri europene nerambursabile. Bine, dacă adăugăm cheltuielile neeligibile, ajungem la paritate, 50-50", povesteşte Ioan Iov.

Citeşte mai mult pe business-forum.ro

Citeşte mai multe despre:   afaceri pastravarie,   afaceri pastravi,   pastravi
Comentarii
+ Comentariu tau
3 COMENTARII
 • Costa 09 Iunie 2013 15:02

  Buna, ma numesc Costa si sunt din Constanta.
  Am lucrat si eu in Spania in constructii si de ceva vreme sunt in Romania. Socrul meu, este apicultor si as fi interesat sa vorbim despre o eventuala colaborare.

  Răspunde
 • George 24 Feb 2013 10:55

  Da mi adresa ta de mail sa comunicat pe tema data de tine cu miere in SPania.

  Răspunde
 • aurelia mateescu 23 Martie 2012 16:50

  Eu va scriu din Spania,si as dori sa colaborez cu cineva din romania care este apicultor pentru o afacere cu miere.Vreau sa deschid aici un madazin de vanzare a mierii ,pe care vreau sa o aduc din Romania.Spaniolii au si ei miere aici dar nu au asa multe varietati.In zona in care sunt eu vegetatia este saraca si nu sunt crescatori de albine.Va multumesc.

  Răspunde
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
dcfee

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate