x close
Acasa Industrii Energie Culturi energetice: Investitie la Huedin in cultivarea arborelui Paulownia

Culturi energetice: Investitie la Huedin in cultivarea arborelui Paulownia

15 Iun 2012 - 08:59
Culturi energetice: Investitie la Huedin in cultivarea arborelui Paulownia
La Huedin va fi construita o fabrica care va produce energie regenerabila, termica si electrica, folosind drept combustibil rezidurile arborelui Paulownia.

Potrivit Gazetei afacerilor, editata de Camera de Comert si industrie Cluj Napoca, cultura acestui copac poate fi o mina de aur pentru investitori, întrucât cea mai mare din lemn poate fi exportat precum cherestea de calitatea A (60% din Paulownia), iar rezidurile (30%) pot fi folosite ca biomasa în uzinele care folosesc principiul gazificarii pentru obtinerea energiei verde. Pentru omul de afaceri, Adrian Vladarean, Paulownia, una dintre cele mai versatile specii lemnoase existente, a fost ca o salvare.

„Eu am ajuns la Pawlonia ca sa nu tai o padure de 3.600 de hectare. Descoperind Pawlonia am vazut ca putem avea câstiguri financiare foarte mari. Este un adevarat business, întrucât cultivarea acestui arbore energetic aduce un randament foarte mare; lemnul sau este de calitatea A, fiind cosiderat drept aluminiul din lemn, datorita proprietatilor sale deosebite recunoscute în industria cherestelei si a mobilei. Asadar poate fi exportat la un pret de 500 de euro pe metru cub neprelucrat si vine ca o manusa pentru fabrica de biomasa. Se usuca natural, în mai putin de doua luni, ceea ce însemna ca scuteste de costuri suplimentare pentru productia de energie. Pe de alta parte ajuta împotriva poluarii, absorbind dioxidul de carbon din atmosfera. Este si un bun arbore meliefer, întrucât prin folosirea lui se produce mai multa miere de albine decât în cazul salcâmului”, sustine Adrian Vladarean CEO al companiei Paulownia România, unica distribuitoare al acestui arbore.

Acesta mai precizeaza ca în baza culturii de Paulownia a dezvoltat si proiectul unui parc eolian, iar clujenii sunt tot mai interesati de achizitionarea arborelui. De exemplu la Turda o singura persoana doreste sa cultive o suprafata de 100 de hectare cu Paulownia.

Pentru functionarea fabricii de la Huedin, proiect care va fi realizat în colaborare cu Primaria orasului, Spitalul Huedin, firma spaniola GreenE si Pawlonia România, vor fi folosite rezidurile arborelui transformate în energie termica si electrica prin gazificare.

„Astfel prin gasirea unui client care are nevoie în permanenta de furnizarea energiei termice si vara si iarna, cum este spitalul, am reusit obtinerea celor 4 certificate verzi. Prin fabrica de biomasa se produce energie termica si electrica, iar pentru a nu pierde certificatul verde, trebuia sa gasim locatii în care sa evacuam energia termica, adica apa calda la 90 de grade, pe tot parcursul anului.  Furnizând spitalului energie termica la jumatate de pret decât ar fi achizitionat în mod obisnuit, am reusit sa rezolvam aceasta problema”, a mentionat managerul Pawlonia România. Vladarean a mai spus ca datorita acestui proiect sute de oameni vor avea de lucru si doreste sa continue astfel de demersuri si în alte zone din România.

Costul investitiei în uzina de la Huedin este de 4,5 milioane de euro, iar cel al plantatiei de arbore energetic care se va întinde pe o suprafata de 1.000 de hectare si care va furniza materia prima pentru productia de energie este de 5 milioane de euro. Firma amintita realizeaza tranzactii comerciale în Europa Occidentala, în tari precum Austria si Germania.

De conceperea uzinei de gazificare se va ocupa firma spaniola GreenE specializata în biotehnologii. Procesul de obtinere a gazului printru reactor orizontal au loc astfel:  în prima etapa la temperaturi de 250 de grade se pierde apa din reziduri,  la 500 de grade are loc procesul de piroliza, apoi  la temperaturi de 1000 de grade are loc arderea propriu-zisa, are loc o racire si se obtine gazul la temperaturi de 850 de grade. Procesul de gazificare prezinta avantaje mult mai mari în comparatie cu incinerarea rezidurilor sau biodigestia, tehnologii ce presupun costuri mult mai mari, potrivit lui Juan Jose Hernandez, directorul general al GreenE, prezenti la un workshop despre beneficiile utilizarii tehnologiei de gazificare a biomasei si producerii energiei din deseuri.

Ce este Paulownia?

Este o planta energetica, arborele cu cea mai rapida crestere din lume. În aproximativ sase luni înregistreaza o viteza de crestere de 2-3 metri în înaltime si 4-6 centrimetri în diametru. Culturile de Paulownia sunt cunoscute în China de aproape 3.000 de ani, în SUA din anul 1800 si în Japonia din 1970, când exploatarea lemnului acestui arbore a devenit o afacere  de export de miliarde de dolari.

În Occident, copacul este tot mai cultivat, în special pentru productia de mobilier, placaj si pentru biomasa. Costurile înfiintarii culturilor de Paulownia si a îngrijirii lor ajung la 3.000 de euro pentru un hectar. Veniturile din prelucrarea lemnului si utilizarea sa ca biomasa depasesc 30.000 de euro pentru un hectar. De altfel aceeasi suprafata de Paulownia retine anual 1200 de tone de dioxid de carbon. Lemnul de Pawlonia poate fi recoltat din 3 în 3 ani.

Comentarii
+ Comentariu tau
4 COMENTARII
 • copaciu razvan 15 Ianuarie 2013 17:59

  buna,as dorii sa achizitionez si eu puiet pentru o plantatie de paulownia,imi puteti comunica pret/termen si modaliate de livrare in jud cluj

  Răspunde
 • Pandrea Alexandru 17 Decembrie 2012 08:30

  Buna ziua. Pentru detalii in ceea ce priveste cultura de Paulownia contactati alexandrupandrea@yahoo.com sau 0740618943. Va multumesc.

  Răspunde
 • soare carmen iulia 04 Decembrie 2012 11:31

  doresc sa cultiv o suprafata de 2 ha in zona cimpu-lung muscel; as dori detalii de achizitionare/pret/cond de plata a materialului saditor/timp optim de plantare/costuri transport..mod de recoltare, cine/cum/costuri....

  Răspunde
 • lupascu ionel 17 Octombrie 2012 19:39

  buna ziua,va rog dati-mi o adresa a unei persoane care detine o plantatie de paulownia elongata.sunt interesat de plantarea acestor arbori si as dori sa primesc si informatii privind plantarea si intretinerea acestor arbori.va multumesc.

  Răspunde
Adauga comentariu