x close
Acasa Piata Agricola Analize de piata România, locul 1 la producţia de floarea-soarelui şi locul 2 la producţia de porumb în UE

România, locul 1 la producţia de floarea-soarelui şi locul 2 la producţia de porumb în UE

Autor: Redactia 03 Ian 2014 - 10:36
România, locul 1 la producţia de floarea-soarelui şi locul 2 la producţia de porumb în UE
România se află pe locul 1 la producţia de floarea-soarelui şi pe locul 2 la producţia de porumb în Uniunea Europeană (UE) anul acesta, se arată într-o analiză recentă a agenţiei ucrainene de consultanţă UkAgroConsult.

Astfel, datorită vremii prielnice din sezonul agricol 2012 - 2013, România se poate lăuda că a redevenit, cel puţin pentru acest an, unul dintre marii producători de cereale ai Europei. Cu o recoltă totală de floarea-soarelui estimată la aproape 2 milioane de tone, în creştere cu 50% faţă de 2012, ţara noastră devine cel mai mare producător din UE, fiind secondată de Bulgaria, care a avut, în 2013, o producţie cu 11% mai puţin, de aproape 1,8 milioane de tone. 
 
Nici la producţia de porumb nu stăm rău, din contră. În 2013, agricultorii români au recoltat 10,7 milioane de tone de porumb, în creştere cu aproape 70% faţă de 2012. România a avut, aşadar, a doua cea mai mare producţie de porumb din UE, după Franţa, care a recoltat 15 milioane de tone. 
 
Producţia îmbelşugată de porumb şi floarea-soarelui a României s-a resimţit şi în exporturi. În primele nouă luni din 2013, România a exportat 730.000 de tone de seminţe de floarea-soarelui, de aproape 30 de ori mai mult decât nivelul importurilor, şi 1,2 milioane de tone de porumb, de aproape nouă ori mai mult decât nivelul importurilor.
 
Producţia României de floarea-soarelui, un sfert din producţia totală a UE
 
Creşterea producţiei de seminţe de floarea-soarelui a fost cu atât mai prielnică pentru comerţul internaţional al României cu cât producţia totală de floarea-soarelui din UE a scăzut în 2013 cu 0,6% faţă de 2012, până la 8,3 milioane de tone. Un calcul simplu ne arată că România a recoltat anul acesta un sfert din producţia totală de floarea-soarelui a Uniunii Europene. 
 
Producţia UE de porumb a avut o creştere de doar 0,4% în 2013, faţă de 2012, până la 60 de milioane de tone, conform estimărilor Copa - Cogeca (Organizaţia fermierilor europeni şi a cooperativelor agricole europene).
 
Comentarii
Adauga comentariu