x close
Acasa Piata Agricola Piaţa cerealelor în 2012 şi previziuni pentru 2013

Piaţa cerealelor în 2012 şi previziuni pentru 2013

03 Ian 2013 - 12:14
Piaţa cerealelor în 2012 şi previziuni pentru 2013
Un paradox al anului 2012 este că în ciuda calamităţilor care au afectat producţiilor agricole din multe regiuni ale lumii, guvernele au făcut un mare pas înainte în domeniul securităţii alimentare. Potrivit unei analize publicate de agrimoney.com, preţul cerealelor ar fi putut să urce şi mai mult anul trecut. La stoparea creşterii au contribuit însă doi factori importanţi: recesiunea economică mondială şi mobilizarea guvernelor lumii pentru a evita o criză a alimentelor.

„Ignorând semnalele alarmiste care ar fi dus la o efervescenţă a achiziţiilor pentru consolidarea stocurilor, guvernele au evitat declanşarea unui lanţ de scumpiri”, precizează sursa citată. Aceasta oferă exemplul Rusiei, ţară care a decis să nu suspende exporturile de cereale, măsură ce ar fi pus o presiune şi mai mare pe preţuri.

Federația Rusă, al treilea cel mai mare exportator de cereale în ultimul an agricol, va avea atât un stoc suficient de materie-primă agricolă, cât și o cantitate minimă pentru tranzacționare intersezon, în 2013. Interesul traderilor din Rusia de a exporta cerealele este în declin, pe fondul scăderii prețurilor. Potrivit FAO,  nivelul prețurilor alimentelor a scăzut cu 1,5 la sută în noiembrie, până la cel mai mic nivel înregistrat în iunie. Cele mai abrupte căderi de preț au înregistrat zahărul, uleiurile și cerealele.

Rusia, care în 2011 a fost al treilea exportator mondial de grâu, înregistra, pe 1 decembrie 2012, stocuri de cereale de 29,7 milioane de tone, în scădere cu 30% față de cele 42,3 milioane de tone, înregistrate cu un an în urmă, potrivit Serviciului Federal de Stat de Statistică (Rosstat).

Un raport al Rabobank publicat înluna decembrie relevă faptul că volatilitatea prețurilor pe piețele cerealelor și oleaginoaselor ar putea să continue în 2013. Situația astfel creată va duce la apariția unei probleme a stocurilor, în primele șase luni ale anului. Mai departe, acest lanț al slăbiciunilor va duce la apariția unei presiuni suplimentare asupra prețurilor, împingându-le și mai mult în sus. Toate acestea vor avea loc înainte de o revenire datorată producției, care va aduce și ea cu sine scăderi ale prețurilor în jumătatea a doua a lui 2013.

Pe piaţa orezului, marii producători aşteaptă recolte mai mari decât estimările iniţiale. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), rezervele de orez ar urma să crească în 2013 cu 7%. La aceasta contribuie producţiile bune de orez din Asia de Sud-Est.

Citeşte mai multe despre:   piata cerealelor 2013,   cereale 2013,   piata cerealelor 2012,   piata cerealelor
Comentarii
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
17f4a

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate

Directorii APIA cercetați de DNA au fost lăsați în libertate, sub control judiciar Articolul urmator