x close
Acasa Zootehnie Ferma genomică: vaca Holstein perfectă se construieşte deja

Ferma genomică: vaca Holstein perfectă se construieşte deja

Autor: Redactia 04 Noi 2015 - 17:04
Ferma genomică: vaca Holstein perfectă se construieşte deja
Dean Gilge este un specialist american în genetică bovină. Lucrează cu cele mai mari ferme din SUA, cu efective începând de la 500 de vaci la muls la 50.000 de vaci. Ieri a vizitat ferma Agroind Doaga din Vrancea, a lui Petrică Azoiţei. Ne-a povestit cum arătă vaca Holstein ideală din punct de vedere comercial, cea la care lucrează cercetătorii specializaţi în genomică în SUA.

„Am un femier care tot timpul mă provoca când venea vorba de tauri. I-am spus să-mi arate cea mai bătrână vacă din grajd. Nu ştia din minte care este. S-a uitat în hârtii şi a identificat-o. Am mers în grajd împreună şi ne-am uitat la ea. Era o vacă de dimensiuni medii, foarte lungă, cu o capacitate productivă foarte bună, cu un uger frumos, care a fătat în fiecare an, nu avea mamite. Mi-a spus că nu-i vine să creadă că are un astfel de exemplar. Aceasta este vaca pe care vrem să o obţinem”.

Dean lucrează pentru grupul Genex, care face parte dintr-o cooperativă a fermierilor americani, axată pe cercetare. El a venit în România alături de alţi colegi.

„Din punct de vedere comercial nu ai nevoie de vaci înalte şi fragile. Selecţia ar trebui direcţionată către vaci de mărimi moderate, mai puternice, mai robuste” a punctat simplu Alfred Kuck, unul dintre americanii de la Genex.

Americanii au constatat că, până acum, au obţinut animale care dau mult lapte, cu un conţinut bun de proteină, dar că au neglijat alte aspecte. Scorul celulelor somatice s-a înrăutăţit, viaţa productivă nu a progresat, nici rata de concepţie a fiicelor. Cercetătorii lor au creat un set de calităţi pe care trebuie să le aibă noua vacă, numit generic ICC Index( Ideal Commercial Cow).

Acum se concentrează pe obţinerea de animale cu o viaţă productivă mai lungă, mai sănătoase. Deşi nu pare evident, aceste aspecte aduc un profit mare în buzunarul unui fermier.

Acum şase ani în SUA s-a trecut la selecţia genomică a vacilor de lapte Holstein şi a taurilor. Animalele sunt alese pe baza genelor moştenite de la părinţi şi de la bunici. Analiza se face în laborator. Deja, în SUA, 1 milion de animale au fost genotipizate.

Americanii de la Genex au prezentări şi în judeţul Iaşi la Panifcom, ferma lui Liviu Bălănici şi la Ecoferm din Prahova.
Comentarii
Adauga comentariu