x close
Acasa Zootehnie Ovine si caprine Sibiu: 400.000 de miei vor pleca la export anul acesta

Sibiu: 400.000 de miei vor pleca la export anul acesta

04 Apr 2012 - 07:24
Sibiu: 400.000 de miei vor pleca la export anul acesta
România, situată pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, exportă în acest an, numai din judeţul Sibiu, considerat cel mai renumit pentru carnea de miel, 400.000 de miei, adică 80 % din total, majoritatea spre vestul Europei, dar şi spre ţări arabe, notează Agerpres.

Totuşi, oierii sibieni sunt nemulţumiţi că autorităţile române nu îi ajută să exporte în Turcia, cea mai profitabilă piaţă de consum de carne de miel, unde producătorii români speră de ani de zile "să dea lovitura", a declarat marţi, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

"De pe la noi din judeţ, vor fi 500.000 de miei, din care vor pleca la export 400.000. Nemţii au devenit consumatori de carne de miei, iar noi ţintim piaţa germană, pentru că suntem pe locul doi în Europa la efectivele pe care le avem. Mieii sibieni nu merg la export doar pe piaţa europeană, ci şi pe cea arabă. Nu este diferenţă de câştig. Noi trimitem spre Bulgaria, dar şi Iordania. Nu putem exporta în Turcia. În Turcia, mieii din România nu pot nici să tranziteze, decât pe calea aerului. Medicii sunt stat în stat. Ar fi o piaţă foarte bună pentru noi, Turcia", a precizat Marcel Andrei.

Acesta spune că cei 400.000 de miei sunt exportaţi de marii producători de miei din judeţul Sibiu, de nevoie, pentru că românii consumă carnea de miel doar de Paşte, şi consumul este în scădere, proporţional cu puterea de cumpărare.

"Dacă în 2012 eu personal am tăiat 70 de miei, anul acesta, doar 12 clienţi dintre cei fideli, m-au sunat. Consumul de carne de miel pe piaţa românească este în scădere, pentru că nu este putere de cumpărare. Preţul nu a crescut faţă de anul trecut, preţul maxim va fi de 25 de lei pentru un kilogram de carne de miel. Trimitem la export, pentru că noi, românii, nu suntem consumatori de carne de oaie, deşi este o carne fără colesterol, recomandată de medici. Noi consumăm doar de Paşti, pe când occidentalii consumă tot mai mult mielul mare", a explicat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

Pentru a nu rămâne cu mieii nevânduţi, oierii sibieni cresc în ultimii ani, Ţurcane româneşti, încrucişate cu rase de oi de carne, tocmai pentru că s-au orientat spre export. Astfel, mieii din satele sibiene, îndeosebi cele din renumita zonă Mărginimea Sibiului ajung să fie consumaţi de italieni, croaţi, nemţi, bulgari, iordanieni.

Dacă românii cumpără mielul întreg, nemţii, cei mai pretenţioşi, preferă doar cotletul de miel, al cărui preţ este de peste 20 de euro, pentru un kilogram. Carnea de miel la carcasă este de vândută cu preţuri între 20 şi 25 de lei, pentru un kilogram, iar mielul viu se comercializează cu 13-14 lei, kilogramul.

"Noi venim cu rase specializate de carne, ca să putem vinde în Germania. Cel mai căutat la miel, este cotletul de miel. Clasificarea carcasei de miel se face după cotlet. Un kilogram de cotlet este de la 20 de euro şi mai mult. Anul acesta, s-a dus mielul mic de Paşti, în Germania, Croaţia, Italia, fostele ţări din Iugoslavia. Trebuie să ne adaptăm pieţei", a spus Marcel Andrei.

Proprietarii de oi din judeţul Sibiu încep să renunţe la Ţurcana românească şi din cauza lipsei forţei de muncă, întrucât oile din rasa autohtonă nu se pretează pentru mulsul mecanic.

Dacă străinii vor consuma 80% din mieii din judeţul Sibiu, sibienii, bucureştenii şi piteştenii se vor bucura de restul de 100.000 de miei, proveniţi de la micii producători.

Citeşte mai multe despre:   miei sibiu,   miei 2012,   oi subventii,   carne de miel,   pretul mieilor,   marcel andrei,   cresterea oilor,   sibiu,   oi
Comentarii
+ Comentariu tau
9 COMENTARII
 • bedo csaba 10 August 2013 12:03

  buna ziua as vrea sa stiu daca mai cumparatu miei si cu cat ca am si eu de vanzare va rog sa-mi scrieti

  Răspunde
 • csaba 04 Iunie 2013 21:22

  buna ziua as vrea sa stiu cu cat mai cumparati miei ca am si eu va rog sa-mi scrieti ca sa stiu va multumesc

  Răspunde
 • mama 03 Iunie 2013 18:18

  leo,eu am de vanzare 150 de bucati,poate lasi un nr de tel.

  Răspunde
 • shoni 22 Mai 2013 12:45

  Buna ziua, as vrea sa aflu informatii despre firme cu care pot incheia contracte export miei/carne de oaie. La acest moment am miei de vanzare si m-ar interesa cum as putea sa dau de astfel de firme care cumpara pt export. Multumesc

  Răspunde
 • leo 13 Mai 2013 15:02

  Cumpar miei pentru export ofer10lei/kg...cantitate mere si continuu.

  Răspunde
  • florin hoban 04 Noiembrie 2015 20:24

   Buna ziua as dori sa stiu daca mai achizitionati miei in perioada asta. Suntem 2 stane din zona Targu Lapus, maramures si avem 130 si respectiv 200 buc. Daca sunteti interesat astept un email cu oferta dv. Cu stima

   Răspunde
 • pioras iosif 30 Septembrie 2012 11:44

  buna ziua locuiesc in apropiere de bistrita si as dorii o adresa de la o firma seriosa exportatoare de miei am in prezent 120 de miei. va multumesc

  Răspunde
 • claudia 27 Septembrie 2012 12:22

  buna ziua, locuisc intr-o comuna linga BRASOV,si doresc o adresa de la ofirma cumparatoare de miei pentru export.
  multumesc.

  Răspunde
 • andrei 16 Septembrie 2012 11:45

  buna ziua!as dori o informatie in legatura cu exportul de carne de miel .dati si mie o adresa de la firma cunparatoare

  Răspunde
Adauga comentariu
* obligatoriu
* obligatoriu
Comentariul tău (maxim 1000 de caractere): * obligatoriu
0 caractere :: Numar maxim de caractere 1000
21824

* Comentariile care contin limbaj vulgar vor fi suspendate

Siveco-Teamnet: cel puţin 200.000 de dosare sunt deja finalizate şi vor primi avansul astăzi Articolul urmator